Dit is uw tweede keer India. Loopt u even mee?

De marechaussee op Schiphol wil paspoorten van passagiers al voor aankomst op de luchthaven inzien, melden verschillende media. Een aantal zaken valt op. Ten eerste de reden voor inzage in de paspoorten voor aankomst: dan kunnen ze sneller door de paspoortcontrole, aldus de marechaussee. De belangrijkste reden staat echter verderop vermeldt in dit bericht: Met


De marechaussee op Schiphol wil paspoorten van passagiers al voor aankomst op de luchthaven inzien, melden verschillende media. Een aantal zaken valt op.

Ten eerste de reden voor inzage in de paspoorten voor aankomst: dan kunnen ze sneller door de paspoortcontrole, aldus de marechaussee.

De belangrijkste reden staat echter verderop vermeldt in dit bericht:

Met de informatie kunnen we van tevoren vaststellen welke passagiers we eruit willen pikken. En of iemand verdacht vaak een bepaald land bezoekt.

En de laatste zin van dit artikel is ook interessant:

De nieuwe gang van zaken op Schiphol moet nog worden afgestemd op Europese regels en privacy-eisen.

Zo gaat dat vaker. Want datzelfde geldt voor de gevolgen van de nieuwe Paspoortwet, die al door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd en op 15 september in moet gaan. Nederland gaat daarin verder dan de Europese voorschriften (twee biometrische kenmerken in paspoort) want het wil de biometrische gegevens van het paspoort ook opslaan in een centrale databank.
Het Mensenrechtencomité van de VN en het Europees Parlement stelden onlangs kritische vragen over de Nederlandse wet. Lees hier een opinieartikel over de kwestie. En hier nog een achtergrondstuk. Een uitkomst is er nog niet.

Als de centrale databank gebruikt gaat worden zoals door minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) bedoeld is, dan kunnen de gegevens van burgers al gebruikt worden zonder dat ze verdacht zijn. Schiphol wil de gegevens nu dus al gaan gebruiken voordat mensen op de luchthaven aankomen. Hoe zou dat gaan? Bij drie keer Nigeria een gesprek met de marechaussee?

    • Marc Chavannes