De weg kwijt en verdwaald in een bizar aards paradijs

Turistas Regie: Alicia Scherson. Met: Aline Küppenheim. In: Filmmuseum, Amsterdam (Eén week te zien)
Turistas Regie: Alicia Scherson. Met: Aline Küppenheim. In: Filmmuseum, Amsterdam (Eén week te zien)

Turistas

Regie: Alicia Scherson. Met: Aline Küppenheim. In: Filmmuseum, Amsterdam (Eén week te zien) * * * *

Een man en een vrouw gaan met vakantie. Ze houden van elkaar. Of ze hielden van elkaar. In ieder geval is het allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger. Ze moeten trouwen, kinderen krijgen, carrière maken en al die andere dingen die dertigers moeten omdat het nu eenmaal moet. Maar moet dat wel?

Nog voordat ze hun doel hebben bereikt, zijn ze de weg kwijt en kan de eigenlijke reis van start gaan die de Chileense regisseuse Alicia Scherson (1974) voor ogen had met haar tweede speelfilm, het tragikomische Turistas. De ex-biologe legt haar vergrootglas op de vrouwelijke helft van het stel, Clara, die verdwaalt in natuurreservaat Siete Tazas. De film heeft verwantschap met de bitterzoete lieflijkheid die films als Little Miss Sunshine en Juno kenmerkt. Schersons voorkeur voor bizarre personages doet in de verte aan David Lynch denken. Dat past ook goed bij de film, die er genoegen in schept om de terug-naar-de-natuur-metaforen scherp uit te spelen. Het aardse paradijs Siete Tazas is net zo bizar als het leven zelf.

Dana Linssen

    • Dana Linssen