Blauwe kleurstof helpt bij rugschade

Een blauwe kleurstof die lijkt op die in M&M’s zorgt bij ratten met acute schade aan het ruggenmerg voor een sterke verbetering van het herstel. Amerikaanse wetenschappers zien in deze stof, Brilliant Blue G (BBG), een veelbelovend medicijn voor mensen die net een dwarslaesie of andere rugschade hebben opgelopen, schrijven ze deze week in het tijdschrift PNAS.

BBG is een afgeleide van de meest gebruikte kunstmatige blauwe voedselkleurstof, FD&C Blue No. 1 (E133), die ook onder meer het sportdrankje Gatorade kleurt. In de Verenigde Staten is de gemiddelde consumptie van BBG 16 mg per persoon per dag. De door rugschade verlamde ratten in het onderzoek kregen via een katheter een flink hogere dosis: 10 of 50 mg BBG of placebo per kilo lichaamsgewicht – een kwartier, een dag en twee dagen na hun ‘ongeval’. Na tien dagen waren alle ratjes weer enigszins op de been, maar de met BBG behandelde ratjes bewogen met een betere coördinatie en soepeler. Op een revalidatieschaal van 1 tot 20 scoorden zij 6, de placeboratten 4. De enige bijwerking die de onderzoekers noteerden was dat de behandelde ratjes tijdelijk blauw kleurden.

BBG vangt op de beschadigde plek in het ruggenmerg adenosinetrifosfaat weg (ATP, het molecuul dat energie levert in het lichaam), dat vrijkomt uit beschadigd weefsel. Hierdoor kan de ontsteking al binnen seconden geremd worden. Andere ontstekingsremmers gaan de ontsteking pas later te lijf. Bovendien kan BBG de bloedhersenbarrière passeren, waardoor injectie in het ruggenmerg niet nodig is.

M&M’s eten tegen rugklachten heeft overigens weinig zin: BBG werkt alleen bij acute ontstekingen, en bij M&M-consumptie zijn de dosis en de opname door de mens te laag.

Bovendien berichtten Britse onderzoekers eind 2005 in het tijdschrift Toxicological Sciences dat Brilliant Blue in combinatie met smaakversterker L-glutaminezuur de groei van zenuwuitlopers remt. Naar aanleiding hiervan verwijderde fabrikant Nestlé in 2006 FD&C Blue No. 1 uit hun chocoladesnoepjes, de Smarties. Twee jaar later maakte de blauwe Smartie zijn rentree, gekleurd met Lina Blue, afkomstig uit zeewier.