Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Agent vrijuit na geweld Pijnacker

De politieagent die ruim een jaar geleden werd veroordeeld voor het gebruik van buitensporig geweld tijdens het Pijnackerse Oranjefeest in nacht van 6 op 7 mei 2006, is gisteren door het Haagse gerechtshof in hoger beroep ontslagen van alle rechtsvervolging.

De agent uit Zoetermeer kreeg vorig jaar een geldstraf van 750 euro opgelegd omdat hij een dronken feestganger te lang en hard zou hebben geslagen met zijn lange wapenstok. De rechter acht bewezen dat de agent klappen heeft uitgedeeld, maar dat wordt in hoger beroep niet als een strafbaar feit beoordeeld. De politieman „heeft gehandeld ter rechtmatige uitvoering van een wettelijke taak”, aldus het arrest van het hof. Het Openbaar Ministerie (OM) was ook al tot die conclusie gekomen. De advocaat-generaal eiste twee weken geleden bij de inhoudelijke behandeling van de zaak eveneens ontslag van alle rechtsvervolging.

Bij het jaarlijkse Pijnackerse Oranjefeest in 2006 ontstond een vechtpartij nadat de sfeer plotseling omsloeg. Toen het uit de hand dreigde te lopen, besloot de politie in te grijpen. Achteraf kreeg de gemeente meerdere klachten binnen over het optreden van de politie. Agenten zouden buitensporig geweld hebben gebruikt en misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie. Ook onschuldige mensen zouden hard zijn aangepakt door de politie.

Justitie besloot er een zaak van te maken. Maar van de vier agenten die het OM wilde vervolgen is er niet een veroordeeld. Eén agent ging al voorafgaand aan de behandeling van de zaak vorig jaar voor de Haagse rechtbank akkoord met een geldboete. Drie agenten kwamen voor de rechter, van wie er twee ruim een jaar geleden werden vrijgesproken. De vierde agent is nu dus in hoger beroep ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij liet aan het AD weten waarom hij in hoger beroep ging. „Ik weet wat ik heb gedaan. Ik heb naar eer en geweten opgetreden en ik heb er geen moeite mee daarvoor verantwoording af te leggen.”

Uit de reeks uitspraken blijkt niet dat de politie tijdens de beruchte avond niets verkeerd heeft gedaan, omdat de rechter niet over het totale optreden heeft geoordeeld, vindt de advocaat van de agenten, Alexander de Swart. „Er zijn zeven feiten ten laste gelegd, maar dat heeft tot geen enkele veroordeling geleid. Dan heb je het als OM niet goed gedaan.” Het OM wil eerst het arrest van het hof bestuderen voordat het met een reactie komt, zegt een woordvoerder.