Aangifte bond tegen Flextronics wegens ongezond werken

FNV Bondgenoten heeft gisteren bij het parket in Den Bosch aangifte gedaan tegen Flextronics Logistics in Venray. De vakbond vindt dat het bedrijf zijn werknemers bij het lossen van containers onvoldoende beschermt tegen giftig gas.

Bestuurder Jan de Jong pleit voor een strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem kan op grond van de Arbowet worden gesproken van een misdrijf. Hij wil dat de leidinggevenden en bestuurders ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Op 15 april van dit jaar liepen bij het lossen van containers tenminste acht medewerkers gezondheidsklachten op. In het tv-programma NOVA gaf een aantal Poolse werknemers gisteravond aan dat ze ook voor die tijd en daarna door het werk last kregen van hoofdpijn, duizeligheid, black-outs, nervositeit, luchtwegklachten, uitslag en jeuk.

Na 15 april beloofde het bedrijf beterschap, maar volgens FNV Bondgenoten blijkt dat nergens uit. Gesprekken en acties aan de poort veranderden ook niets.

Containers worden voor vervoer vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. De Europese Unie schrijft namelijk voor dat ze insectenvrij dienen te zijn.

Werknemers van Flextronics die weigerden om nog containers te lossen, zouden te horen hebben gekregen dat ze maar elders moesten gaan werken als het hun niet beviel. De Polen in NOVA lieten zich uit angst voor repercussies van de leiding ook onherkenbaar filmen.

Flextronics Logistics was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf, dat zich in 2002 in Venray vestigde en zo’n tweeduizend mensen werk biedt, is een dochter van de multinational Flextronics, een van oorsprong Amerikaanse onderneming met de hoofdvestiging in Singapore.