5 films over zonneschijn

1Eternal sunshine of the Spotless Mind Een extraverte Kate Winslet en een introverte Jim Carrey ontmoeten elkaar op een koud en leeg station. Ze worden verliefd. Zomaar. Maar niks is zomaar in deze moderne klassieker. Want zij hébben al een liefde achter de rug en ze zijn al eens op elkaar uitgekeken geraakt. Met: Kate Winslet, Jim Carrey, Kirsten Dunst, Elijah Wood, Mark Ruffalo. (Michael Condry, 2004).

2Little Miss Sunshine Little Miss Sunshine is een anti-glamoureuze schets van Amerikaanse gewonemensendromen. Die gaan dan wel weer vaak over roem en klatergoud, zoals in het geval van de achtjarige Olive, die haar hele disfunctionele familie (heroïnesnuivende opa, suïcidale oom, door Nietzsche geobsedeerde broer, goedbedoelende moeder en opperoptimistische vader) in een krakkemikkige Volkswagenbus meesleept van Albuquerque naar Redondo Beach waar zij misschien wel de misstitel uit de titel kan winnen. (Jonathan Dayton en Valerie Faris, 2006).

3Secret Sunshine Secret Sunshine vertelt het verhaal van Shin-ae die na de dood van haar man terugkeert naar zijn geboorteplaats, Milyang (de ‘secret sunshine’ uit de titel). Daar ontmoet zij een goedmoedige garagehouder en net als je denkt dat zij haar leven weer op de rails heeft, overvalt het noodlot haar nogmaals. De film verandert dan van een melodrama in een thriller. Op het moment dat het lijkt dat Shin-ae aan haar tragiek ten onder zal gaan, vindt zij troost in de handen van een groep born again christenen. Hun bekeringseuforie blijkt verstikkender dan haar verdriet. (Lee Chang-dong, 2007)

4SunshineDe Hongaarse regisseur István Szabó knoopt in zijn drie uur durende film Sunshine , die anderhalve eeuw (1840-1989) beslaat, alle lijnen uit zijn oeuvre aan elkaar. Vooral de angst voor verlies van de Joodse identiteit door assimilatie wordt verbeeld door de hoofdpersonen uit drie generaties, steeds gespeeld door Ralph Fiennes. (István Szabó, 1999).

5Sunshine Cleaning Van de makers van Little Miss Sunshine: zo luidt de slogan waarmee Sunshine Cleaning aan de man wordt gebracht. Maar de overeenkomsten gaan verder dan het ‘sunshine ’ in de titel. Ook Sunshine Cleaning is een eerbetoon aan de dromen van gewone Amerikanen. In het geval van de gezusters Rose (Adams) en Norah (Blunt) Lorkowski is dat een eigen bedrijfje dat zich in het schoonmaken van plaatsen delict heeft gespecialiseerd. (Christine Jeffs, 2009)

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: zonnebanken zijn kankerverwekkend, zo staat in het medisch tijdschrift Lancet Oncology.