Wolters Kluwer houdt resultaten op peil

Uitgeverij Wolters Kluwer heeft in het eerste half jaar van 2009 het resultaat op peil weten te houden dankzij een omvangrijke reorganisatie en enkele kleinere overnames. De leverancier van professionele informatie voor accountants, medici en juristen haalde een omzet van 1,72 miljard euro. Dat is 7 procent hoger dan in het eerste half jaar van 2008.

De winst daalde in de eerste zes maanden van 2009 met ruim 8 procent naar 133 miljoen euro. Wolters Kluwer maakte meer kosten en boekte 35 miljoen euro af op uitgaverechten.

Wolters Kluwer verdiende meer omdat de marge op elektronische producten hoger is dan op papieren alternatieven. De omzet komt voor 52 procent uit elektronische uitgaven. In 2003 was dat nog eenderde van de omzet.

Het reorganisatieprogramma Springboard – verbetering van de automatisering en verplaatsing van productiewerk naar lagelonenlanden – ligt volgens Wolters Kluwer op schema. Het bedrijf verwacht dit jaar 55 miljoen euro te besparen. Met name bij de divisie Health, jarenlang een probleemgeval, is sprake van verbetering. De zorgtak zag de omzet met 20 procent stijgen naar 365 miljoen euro, 12 procent van het totaal.

De Europese divisie voor juridische en financiële publicaties had het meest last van de economische crisis. Deze Legal, Tax & Regulatory Europe-tak is voor een deel afhankelijk van cyclische inkomsten uit advertenties en trainingen.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry verwacht dat de politieke wens tot meer regelgeving in de financiële sector een gunstig effect kan hebben op het toekomstige resultaat van Wolters Kluwer.