Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Minister van Economische Zaken Van der Hoeven maakte als gelegenheidsverslaggever een reportage over duurzame energie waarin onderwerpen aan de orde komen als: wat moet er gebeuren om energie duurzaam te maken, aan welke voorwaarden moet de productie voldoen, en welke maatregelen moet de overheid nemen?Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Drieduizend eieren en kuikens zouden ze al opgegeten hebben, de vossen op Vlieland. Niemand weet waar ze opeens vandaan kwamen, de politie moet dat nu uitzoeken. Staatsbosbeheer is begonnen met afschieten.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Zeecontainers worden vaak met giftig gas vol gespoten om bederfelijke waar tegen schimmel en ongedierte te beschermen. Maar de mensen die deze containers later openen lopen daarbij risico's.Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Die Bombe. India en Pakistan, Israël en Iran (met de rest van het Midden-Oosten), Noord- en Zuid-Korea (met China en Japan): overal in de wereld bestaan regionale conflicten waarbij het gebruik van atoomwapens een mogelijkheid is. Daarnaast zijn er criminele en terroristische groepen die niet noodzakelijkerwijs een bom nodig hebben, maar van nucleair afval en conventionele springstof een primitief stralingswapen bij elkaar kunnen klussen. Claus Kleber en Angela Andersen werkten twee jaar aan het maken van dit programma en bezochten bazaars en universiteiten in Islamabad en Teheran en spraken militairen in Rusland en de VS. Ze spraken met politici over de hele wereld. De volgende twee delen worden op 30 juli en 2 augustus uitgezonden.ZDF, 22.45-23.30u.

documentaire

Sisters in law. Film uit 2005 van Kim Longinotto en Florence Ayisi. In Kameroen moeten vrouwen vaak strijd leveren om hun wettelijke rechten op te eisen. In een stad ergens in het zuidwesten van het land proberen rechter Hortense Bam en openbaar aanklager Vera Ngassa niet alleen het wettelijk recht te laten gelden, maar ook een mentaliteitsverandering onder de mannen te bewerkstelligen. De makers registreren de gebeurtenissen in en om de rechtszaal en tonen zich begripvol en meedogend. Ned.2, 22.30-1.20u.

praatprogramma

On Air. Harm Edens praat in zijn talkshow, rechtstreeks vanaf Schiphol, met onder anderen Rebecca Gomperts, wereldwijd voorvechter voor het recht op abortus en oprichter van de organisatie Women on Waves, over de dreigende strafvervolging van mensen in Nederland die een makkelijk toegankelijke overtijdbehandeling willen blijven faciliteren. Ned.3, 19.25-20.15u.

amusement

Mad men. Deel 7 van fraai vormgegeven serie over New Yorks advertentiebureau in de vroege jaren 60. Een dronken Roger veroorzaakt spanningen tijdens een etentje bij Don en Betty thuis. En Pete heeft moeite om te wennen aan het leven als getrouwd man. Ned.2, 22.40-23.30u.

Taking the flak. Zevendelige comedyserie over een groep BBC- journalisten in Afrikaans oorlogsgebied. Vierde aflevering, waarin het team in het door oorlog verscheurde Karibu op zoek gaat naar een human-interestverhaal en terechtkomt in een oud koloniaal huis waar lokale magie en toverij voor bange momenten zorgen. BBC2, 23.00-23.30u.

cultuur

Casimir et Caroline. Rechtstreekse uitzending van het theaterfestival in Avignon, met de voorstelling van NT Gent en De Veenfabriek, geregisseerd door Johan Simons. Met o.a. Els Dottermans (als Caroline) en Wim Opbrouck (Casimir). De Franse première afgelopen donderdag riep nogal wat negatieve reacties op van het publiek, de Franse recensenten hadden vooral aanmerkingen op het decor. Over de acteurs was men positiever. De voorstelling wordt in het Frans gespeeld. Arte, 22.00-0.20u.

radio

Hoe?Zo! Marten Scheffer is de winnaar van de NWO-Spinozapremie 2009. Hij deed onderzoek naar omslagpunten in water. Drastische omslagpunten komen overal in de natuur voor. Van het ene op het ander moment kan een helder meertje veranderen in een troebele soep. Soortgelijke veranderingen gebeuren niet alleen in ecosystemen, maar ook in complexe maatschappelijke systemen. Radio 5, 21.00-22.00u.