Turkije veroordeelt Koerdische politica Zana

Een Turkse rechtbank heeft gisteren de Koerdische politica Leyla Zana veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf wegens ‘propaganda’ voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dat hebben rechtbankfunctionarissen in Diyarbakir, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, gisteren verklaard.

Zana werd veroordeeld voor een uitspraak vorig jaar op een congres in Londen. De politica zei daar dat de PKK en de gevangengenomen leider Abdullah Öcalan „voor het Koerdische volk net zo belangrijk zijn als het brein en de ziel zijn voor de mens”. Zana’s advocaten hebben verklaard dat zij tegen de veroordeling in beroep gaan.

Leyla Zana (48) is herhaaldelijk vervolgd voor haar activiteiten voor de Koerdische minderheid in Turkije. Zana, in 1991 als eerste Koerdische vrouw in het Turkse parlement verkozen, zat tussen 1994 en 2004 vast wegens haar banden met de PKK. Eind vorig jaar werd zij wederom tot tien jaar cel veroordeeld, voor lidmaatschap van, en propaganda voor, de PKK. Tegen die veroordeling had Zana reeds beroep aangetekend.

De PKK, die door Ankara wordt bestempeld als terroristische organisatie, strijdt sinds 1984 voor autonomie of zelfs onafhankelijkheid van het zuidoosten van Turkije. (AFP)