Talibaan hanteren handboek voor strijd

De Talibaan in Afghanistan hanteren sinds kort een gedragscode die tot in detail voorschrijft wat strijders wel en niet is toegestaan in hun verzet tegen de „slavenregering in Kabul” en de westerse „militaire ongelovigen”. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al Jazeera maandag gemeld. De zender zegt een exemplaar van het handboek in handen te hebben.

Volgens Al Jazeera proberen de Talibaan met de code hun steun onder de Afghaanse bevolking te vergroten. In een van de dertien hoofdstukken staat dat „zelfmoordaanslagen alleen ingezet moeten worden tegen hoge en belangrijke doelwitten. Een goede zoon van de islam moet niet gebruikt worden voor lage en nutteloze doelwitten. Er moet een uiterste inspanning worden geleverd om burgerslachtoffers te voorkomen.”

Een ander artikel stelt „dat de moedjahedien het land goed en gepast moeten behandelen, opdat ze de harten van de burgermoslims voor zich winnen. Ze moeten discriminatie op basis van stamafkomst, taal of geografische herkomst vermijden.”

Correspondent James Bays van Al Jazeera in Kabul, wijst er op de site van de zender op dat deze opdracht sterke overeenkomsten vertoont met de taal die de NAVO-missie in het land hanteert. „Onlangs gaf de NAVOcommandant hier een nieuw tactische richtlijn uit die stelt dat burgers niet gebombardeerd mogen worden – bijna in dezelfde woorden als deze regels voor de Talibaan-strijders.”

De code dient verder „om de ongelijksoortige beweging hechter te maken”, aldus Al Jazeera. Het wordt strijders verboden „een nieuwe groep of bataljon moedjahedien op te richten. Als onofficiële groepen of ongeregelde bataljons weigeren deel te nemen aan de formele structuur, zouden ze ontmanteld moeten worden.”

Fragmenten van de code (in het Engels) via nrc.nl/buitenland