Strijd om jodelhit

Wie „Di-da, Di-da, Di-da” verandert in „Holla-rä-di-ri, di-ri, di-ri” mag zich nog niet de medecomponist van een jodelhit noemen, zo bepaalde de rechter in München vorige week. De rechtszaak ging over het Kufsteinlied (‘Die Perle Tirols’), een beroemde Tiroler meezinger uit 1947 die nog altijd veel wordt gedraaid en gezongen in het Duitse taalgebied, en zodoende een belangrijke inkomstenbron vormt voor de erven van componist Karl Ganzer.

Producent Egon Frauenberger had zich laten registeren als co-auteur omdat hij voor de beroemdste versie, die van Franzl Lang uit 1968, het refrein had veranderd, waardoor het Kufsteinlied een schoolvoorbeeld werd van het octaafjodelen (i.t.t. het meer gangbare koekoeksjodelen). Ook had hij de tango-maat veranderd in een wals, wat volgens hem bijdroeg aan de populariteit.

Het Kuftsteinlied gaat over een vakantie in Tirol en bezingt de kwaliteit van het landschap, de plaatselijke wijn en de dames.