Randstad: daling omzet stagneert

De omzetdaling waar uitzendconcern Randstad al enkele kwartalen mee kampt, is tot stilstand gekomen. Net als in het eerste kwartaal lag die in het tweede kwartaal rond de 33 procent. Dat heeft Randstad vanmorgen gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Ondanks een omzetdaling van 4,4 tot 3 miljard euro bleef Randstad winstgevend. De nettowinst kwam 88 procent lager uit op 11,6 miljoen euro. „Dit soort dalingen hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt financieel bestuurder Robert-Jan van de Kraats van Randstad in een toelichting. Toch blijft hij optimistisch. „Op het moment zijn er veel sectoren waar door de crisis een vacaturestop geldt. Als de economie weer aantrekt zullen die plekken toch gevuld moeten worden. We verwachten dat markten die het eerst verzwakt zijn, zoals Spanje en de VS, het snelst weer aantrekken.”

In Nederland bleef de vraag naar uitzendkrachten in de transportsector en de industrie laag. Banken en verzekeraars huurden meer tijdelijk personeel in, vooral voor het bemannen van callcenters. Ook de telecomsector huurde extra personeel in.

Duitsland liet de sterkste daling in omzet zien: 38 procent. Net als in Frankrijk, waar de omzet 36 procent slonk, is de vraaguitval het grootst in de auto-industrie en andere industrietakken. In Spanje is de daling van 34 procent vooral te wijten aan het inzakken van de bouwsector. Randstad levert weliswaar geen bouwvakkers, maar wel arbeidskrachten voor de toeleveranciers van deze sector.