Phelps verslagen door 'iemand in pak'

Paul Biedermann won gisteren in Rome de wereldtitel op de 200 meter vrije slag – in een wereldrecord. „Hij is beter in vorm dan ik”, oordeelde verliezer Michael Phelps.

Phelps verslagen door ‘iemand in pak’ WK Zwemmen Duitser Biedermann onttroont Amerikaan op 200 meter vrije slag Paul Biedermann won gisteren in Rome de wereldtitel op de 200 meter vrije slag – in een wereldrecord. „Hij is beter in vorm dan ik”, oordeelde verliezer Michael Phelps. Michael Phelps of the United States reacts after finishing second in the Men's 200m Freestyle, at the FINA Swimming World Championships, in Rome, Tuesday, July 28, 2009 (AP Photo/Michael Sohn)
Phelps verslagen door ‘iemand in pak’ WK Zwemmen Duitser Biedermann onttroont Amerikaan op 200 meter vrije slag Paul Biedermann won gisteren in Rome de wereldtitel op de 200 meter vrije slag – in een wereldrecord. „Hij is beter in vorm dan ik”, oordeelde verliezer Michael Phelps. Michael Phelps of the United States reacts after finishing second in the Men's 200m Freestyle, at the FINA Swimming World Championships, in Rome, Tuesday, July 28, 2009 (AP Photo/Michael Sohn) AP

Ian Thorpe, Michael Phelps, Paul Biedermann. Ergens klopt er iets niet, leek de enige Duitser in dit rijtje legendarische zwemmers gisteravond te denken.

Toch is Paul Biedermann, uit Halle, de nieuwe wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 200 meter vrije slag (1.42,00), na een rechtstreeks gevecht met zijn voorganger op de recordlijst, veertienvoudig olympisch kampioen Michael Phelps. Twee dagen eerder had de 22-jarige Duitser bij de WK in Rome het Australische icoon Ian Thorpe al naar de geschiedenisboeken verwezen met een verbetering van diens wereldrecord op de 400 vrij.

In de bomvolle perszaal naast het openluchtbad in het Foro Italico leek Biedermann de gevolgen van zijn ‘daden’ nauwelijks te beseffen. Maar veel kans om van zijn zege te genieten kreeg hij niet, want negen van de tien vragen gingen over het pak waarin hij Phelps had verslagen: de Arena X-Glide, een prestatiebevorderend pak van polyurethaan dat op de eerste drie dagen van het evenement in Rome superieur blijkt aan de ‘ouderwetse’ LZR Racer waarin de Amerikaan zich nog altijd door het water beweegt. „Verslagen door iemand in een pak”, was de cynische reactie van Bob Bowman, de coach van Phelps, op de verrassende nederlaag van zijn pupil.

„Het was een geweldige race”, stamelde Biedermann, die eerder dit jaar nota bene kampte met de ziekte van Pfeiffer. „En een groots moment voor mij. Ik ben er trots op dat ik de achtvoudig kampioen van Peking heb verslagen. Hij feliciteerde me na afloop. Het voelt geweldig dat ik nu het wereldrecord van twee levende legendes heb verbroken.”

Daarna kwamen de vragen. Hij had ze al zien aankomen.

Maar Biedermann, tot afgelopen zondag alleen een bekende naam in de Duitse zwemwereld, liep er niet voor weg. Hij maakte er geen geheim van dat zijn pak hem had geholpen bij zijn zege op Phelps, die voor het eerst in vier jaar werd verslagen op een individueel nummer in een grote wedstrijd.

Op 30 juli 2005 was een landgenoot van Phelps, Ian Crocker, hem op de WK in Montreal te snel af geweest op de 100 vlinder. Sindsdien won Phelps tien individuele finales bij de WK en op de Spelen, op rij. De laatste keer dat de Baltimore Bullet op de 200 vrij verloor, was nog langer geleden: tijdens de Spelen van Athene 2004 was zowel Ian Thorpe als winnaar Pieter van den Hoogenband sneller in de beroemde ‘race van de eeuw’.

Op de WK in Melbourne (2007) nam Phelps revanche: met een fabelachtig wereldrecord (1.44,06) kleineerde hij iedereen, inclusief nummer twee Van den Hoogenband, tot diplomazwemmers. Biedermann eindigde toen als zevende (1.48,09), zes seconden langzamer dan gisteren.

Phelps had zich tot gisteren nauwelijks uitgelaten over de pakkenkwestie. Gisteren ontkwam hij er niet aan. „De technologie heeft onze sport totaal veranderd. Dit is geen zwemmen meer.”

Biedermann had zondag al toegegeven dat hij zonder hulp van zijn pak „niet binnen twee seconden van het wereldrecord van Thorpe” was gekomen. „Maar iedereen kan dit pak aantrekken”, zei hij ter verdediging van zichzelf. „Het is niet mijn probleem of dat van mijn sponsor. Ik heb steeds gezegd dat de pakken het verschil maken. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling. De volgende stap is zwemmen met peddels. Ik hoop dat we snel teruggaan naar gewone pakken. Dan zwem ik graag weer tegen Michael.”

Phelps koos er bewust voor Speedo trouw te blijven, de sponsor die hem vorig jaar een bonus van één miljoen dollar uitkeerde na zijn historische gold rush in de Waterkubus van Peking. Daar kwam ook het oude wereldrecord op de 200 vrij tot stand, 1.42,96. Gisteravond dook Biedermann er bijna een seconde onder.

Maar Phelps verweet zichzelf weinig. „Dit was de tweede tijd die ik ooit gezwommen heb, 0,3 boven mijn persoonlijk record. Ik mag niet klagen. Ik heb na de Spelen zes maanden vrij genomen. Ik heb weinig getraind. Hij is beter in vorm dan ik.”

De coach van Michael Phelps, Bob Bowman, was radicaler dan zijn pupil. Hij eiste gisteravond dat zwembond FINA de pakken van polyurethaan vanaf maandag, na de WK, verbiedt, of uiterlijk op 1 januari 2010. Anders dreigt hij Phelps terug te trekken van alle toernooien totdat iedereen weer in textiel zwemt.

Bekijk de winnende race van Paul Biedermann op nrc.nl/sport

    • Rob Schoof