OM eist vier jaar cel in valkuilenzaak Helden

Vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Die straf eiste het Openbaar Ministerie gisteren tegen de 25-jarige Ferry B. uit het Limburgse Maasbracht. Hij leverde scherpe pinnen die, gegoten in beton, werden neergelaten in valkuilen in de bossen bij het Limburgse Helden. Ook zorgde hij voor latjes om de kuilen af te dekken. Het OM legde hem meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling ten laste.

B. beweert dat hij werkte in opdracht van Johan van L. Die zou hem verteld hebben dat hij de valkuilen wilde gebruiken om een hennepplantage op een privéterrein te beschermen. B. zegt nooit geweten te hebben dat de kuilen gegraven werden in de toegankelijke delen van het bos.

Het OM denkt dat B.’s rol verder gaat dan die van leverancier. En zelfs al zou B. het bij leveren van materiaal hebben gelaten, dan nog had hij zich bewust moeten zijn van het risico op gewonden of zelfs doden.

De valkuilenzaak zorgde vorig jaar voor veel beroering in Helden en omgeving. Twee bezoekers van de bossen raakten gewond toen ze op de pinnen terecht kwamen. Er werden drie kuilen aangetroffen.

Heldenaar Johan van L. is nog steeds verdachte, maar het is onduidelijk of ook hij moet voorkomen. Bij het graven van de kuilen moeten in elk geval meerdere mensen betrokken zijn geweest. In de zaak tegen Ferry B. doet de rechtbank over twee weken uitspraak.