Nominaties Bookerprize 2009

Op de longlist voor de Bookerprize 2009 staan bekende namen tegenover debutanten, en de gefingeerde autobiografie van een wereldberoemd auteur (J.M. Coetzee’s Summertime) wedijvert met die van een wereldberoemde chimpansee – James Levers debuut Me Cheeta gaat over de chimpansee die naast Johnny Weismuller speelde in de Tarzanfilms van de jaren dertig.

Juryvoorzitter James Naughtie, een Schotse televisiejournalist, omschreef gisteren de lijst van dertien romans als „de oogst van een uitzonderlijk jaar”. Opmerkelijk is dat Summertime van Coetzee in het Verenigd Koninkrijk nog niet verschenen is – in Nederland overigens al wel.

Naast Coetzee zijn de bekende namen op de lijst die van Sarah Waters (voor The Little Stranger), Colm Tobin (Brooklyn), en A.S. Byatt (The Children’s Book) en Hilary Mantel (Wolf Hall). Coetzee won de Bookerprize twee maal eerder (in 1983 en 1999). A.S. Byatt won in 1990 al met Possession. Tegenover de grote namen staan maar liefst drie debuten, waaronder Levers boek, dat ook al meedong naar de Guardian First Book Award.

De winnaar van de prijs, die 50.000 pond bedraagt, wordt in oktober bekend, de shortlist op 8 september. Vorig jaar won de Indiase debutant Aravind Adiga met The White Tiger. Adiga’s tweede roman wordt dit najaar verwacht.

Recensies van o.a. Coetzee en Byatt op nrcboeken.nl