Nieuwe sancties VS tegen Honduras

De Amerikaanse regering heeft gisteren de druk op de nieuwe machthebbers in Honduras opgevoerd door van vier hoge regeringsfunctionarissen hun diplomatieke visa voor de VS in te trekken. Washington wil dat de nieuwe regering in het land de internationaal gesteunde dialoog onder leiding van de Costaricaanse president Arias hervat.

Met deze bemiddelingspoging moet een oplossing worden gevonden voor de impasse die eind juni ontstond nadat president Zelaya door het leger het land werd uitgevlogen. Volgens het nieuwe bewind gebeurde dit op last van het Hooggerechtshof, nadat Zelaya was blijven vasthouden aan zijn plan voor een omstreden volksraadpleging. Zelaya zegt slachtoffer te zijn van een coup en wil terugkeren als president. De internationale gemeenschap steunt hem in dat standpunt.

Volgens interim-leider Micheletti is er geen „gerechtvaardigde reden” voor het intrekken van de visa, maar zal zijn regering het besluit accepteren. Micheletti zei dat de maatregel hem niet via officiële kanalen was meegedeeld en dat hij het via de pers moest vernemen.

Volgens de interim-regering treft de maatregel onder meer de rechter van het Hooggerechtshof die het bevel tegen Zelaya tekende, Tomás Arita. Ook het visum van nieuwe voorzitter van het Congres, Alfredo Saavedra, is ingetrokken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de visa van nog meer Hondurese regeringsfunctionarissen en diplomaten nagekeken worden.

Zelaya ondertussen bivakkeert nog steeds aan de grens tussen Nicaragua en Honduras. Zijn moeder, echtgenote en dochter, die nog in Honduras zijn, kregen gisteren toestemming van het nieuwe bewind om zich daar bij hem te voegen. (AP, AFP, Reuters)