Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Moet kunnen

Volgens onze minister van landbouw is het soms eenvoudigweg noodzakelijk om een ernstig bedreigde diersoort te eten: „Een broodje paling moet af en toe gewoon kunnen.” Deden alle mensen zo’n zeldzame delicatesse maar gewoon op een broodje. Helaas. Op de website kokenopdecamping.nl leveren campingsfans hun meest succesvolle tent- en caravanrecepten aan. Milena maakt ‘zomerse tortillawraps’ waarin de smakeloze meelflappen worden gevuld met roomkaas, sla, tomaten, komkommer, paprika, plakjes ei en... gerookte paling.

Nu wil ik mensen geenszins hun zwaar verworven recht ontzeggen vieze dingen te eten. Maar waarom een bijna uitgestorven dier tussen de klodders roomkaas en supermarkttomaten plakken?

In een Brits artikel over Tracy Worcester, een militante markiezin die voor vriendelijker varkensfokken strijdt, gebruikt de interviewer braaf een nivellerende disclaimer: „De meerderheid van de Britten kan geen biologisch varkensvlees betalen.” Niet als je elke dag worst wilt eten, nee. En dat moet kunnen.

Moet kunnen. Die gedachte schuilt ook achter het kookprogramma van Sandra Lee op het Amerikaanse Food Network. Lee vermengt twee kilo gehakt met een halve fles ketchup en klaar is het heerlijke gehaktbrood. Tijd om quality time aan het gezin te besteden! En als je wegwerpbordjes gebruikt, heb je ook geen afwas. Maar Sandra Lee houdt niet echt van eten en ook niet van het gezin. Het bio-industriegehakt en het wegwerpservies zijn er alleen zodat ze zo vroeg mogelijk aan de borrel kan beginnen. Waarom dan überhaupt nog eten?

Liefde voor eten is geen verplichting. Net zo min is het een recht om elke dag paling te eten, of gehaktballen. Waarom kunnen het bereslimme varken, de oersterke tonijn, de mysterieuze paling en de trouwe koe niet weer luxe-eten worden?

Wie dan toch elke dag vlees wil, eet gewoon nep. Binnenkort is er geen smaakverschil meer tussen een kunstknakworst en haar waarvlezige tweelingzus, waarin de smaak die het dode dier ooit had vernuftig wordt weggedrukt door nivellerende hulpstoffen. Op naar de camping. Of de borrel.

Merel Boers