Leger Nigeria jaagt op moslimmilitanten

Soldaten van het Nigeriaanse leger maken sinds gistermiddag jacht op streng-islamitische militanten die verantwoordelijk zijn voor gewelddadige aanvallen op politiebureaus en andere overheidsgebouwen in het noorden van het land. Het dodental als gevolg van het geweld, dat zondag losbrak en twee dagen duurde, is naar boven toe bijgesteld, tot ruim honderdveertig.

Het leger stuurde gisteren gepantserde voertuigen naar Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno waar het geweld in de voorgaande dagen zeer hevig was. Soldaten beschoten het pand waar Mohammed Yusuf, de leider van Boko Haram, zich zou ophouden. Boko Haram, een fundamentalistische militie die een voorbeeld neemt aan de Talibaan in Afghanistan, strijdt voor de invoering van islamitische wetgeving in heel Nigeria.

Inwoners van Maiduguri is te verstaan gegeven dat zij omwille van hun eigen veiligheid de stad moeten verlaten. Volgens een lokale journalist zijn drieduizend inwoners op de vlucht geslagen voor het geweld.

In de drie andere deelstaten waar zich de afgelopen dagen gewelddadigheden voordeden, lijkt de rust voorlopig terug.

Volgens de politie in Maiduguri zijn 103 mensen om het leven gekomen, onder wie negentig militanten en acht politieagenten. In de stad Bauchi, in de gelijknamige deelstaat, zouden zeker 39 doden zijn gevallen, waardoor het totale dodental van de geweldseruptie de honderdveertig overstijgt. (Reuters, AP, BBC)