KNMI: verandering in klimaat zoals verwacht

De klimaatverandering in Nederland voltrekt zich deels sneller dan verwacht. Maar meteorologisch instituut KNMI ziet geen aanleiding voor aanpassing van zijn klimaatscenario’s.

Dat schrijft het KNMI in een vandaag verschenen rapport. Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen baseren hun beleid op de in 2006 verschenen klimaatscenario’s van het KNMI voor het jaar 2050. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het verhogen van dijken, het vergroten van rioolsystemen en het bouwen van hittebestendige woningen in steden. Zij hebben het KNMI gevraagd of de klimaatscenario’s verouderd zijn nu sinds 2006 veel nieuw onderzoek is gepubliceerd.

Zo bleek vorig jaar dat de temperatuur in West-Europa twee keer zo snel stijgt als die in de rest van de wereld. Ook bleken de ijskappen van West-Antarctica en Groenland snel af te smelten, wat gevolgen kan hebben voor de zeespiegel. Volgens het KNMI is de opwarming verklaarbaar. En over de ijskapafkalving is nog „onvoldoende” kennis beschikbaar.

Klimaat: pagina 3