Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kleine Mick toont zijn gympen

Veel sterren stonden al voor de camera voordat ze beroemd werden. Vandaag: Stones-zanger Mick Jagger.

Vakantie Perikelen 13: Gezellig hè? Illustratie Paul Steenhuis
Vakantie Perikelen 13: Gezellig hè? Illustratie Paul Steenhuis Steenhuis, Paul

Dit is High Rocks, een rotsachtige streek in de nabijheid van Tunbridge Wells in Zuidwest-Engeland, anno 1959. De man die ons als een vriendelijke onderwijzer toespreekt, is John Disley, presentator van het programma Seeing Sport van het commerciële tv-station ATV. „We gebruiken geen laarzen vandaag”, zegt hij, „want als we laarzen met spijkers zouden dragen, zou er op den duur niet veel van de rotsen overblijven.” Nee, vandaag gaat de voorkeur uit naar gymschoenen. Hij wendt zich tot de middelste van de drie jongens die achter hem op het plateau zitten. Dat is Michael – en Michael draagt gymschoenen. Disley houdt het schoeisel vast, zodat de camera het goed kan zien. De jongen ondergaat het met een enigszins argwanende oogopslag.

Het filmpje is maar kort, het wordt al na 23 seconden afgebroken. Het gelach dat opklinkt als de 16-jarige Michael herkenbaar in beeld komt, heeft met het oorspronkelijke programma niets te maken. Het is afkomstig van het studiopubliek van het BBC-programma Before they were famous dat model heeft gestaan voor deze serie. Dat verklaart tevens de ondertitel die, wellicht ten overvloede, de identiteit van de jongen onthult. Dit is het tv-debuut van Mick Jagger, die wereldberoemd zou worden als zanger en middelpunt van de Rolling Stones.

Dat hij destijds in Seeing Sport belandde, had ongetwijfeld te maken met het feit dat zijn vader – in het dagelijks leven schoolmeester – als technisch adviseur aan het programma meewerkte. Volgens de oude Joe Jagger school er in zijn zoon een sportman. „Mick had een natuurlijke lenigheid”, zei hij in het boek The Rolling Stones van Mark Paytress. „Hij ging er alleen niet op de juiste manier mee om. Ik denk dat hij met een ander temperament een heel goed atleet had kunnen worden. Behalve basketballer was hij ook een heel bruikbaar cricketspeler. Hij was absoluut goed genoeg voor de schoolteams, maar ik vermoed dat hij rebelleerde tegen de training die daarvoor nodig was.”

Joe Jagger nam Michael vaak mee als er tv-opnamen moesten worden gemaakt. Menigmaal zag men die „nogal in zichzelf gekeerde jongen rondhangen op de set”, schrijft Christopher Sandford in zijn biografie Mick Jagger. Bovendien wordt daarin verteld wat er nog volgde op de scène met de gymschoen. Zo blijken vader en zoon vervolgens een heus nummertje rotsklimmen aan een stevig touw te hebben gedemonstreerd, waarna presentator Disley opmerkte dat het bij zulke inspanningen verstandig was een dikke broek te dragen.

Henk van Gelder

Bekijk Mick Jagger en eerdere delen deze serie via nrc.nl/achterpagina