Huizenprijzen in VS marginaal gestegen

De gemiddelde Amerikaanse huizenprijzen zijn voor het eerst in drie jaar licht gestegen ten opzichte van de maand ervoor. De stijging is echter minimaal en op jaarbasis daalden de gemiddelde huizenprijzen nog steeds met ruim 17 procent.

De kleine stijging in mei wordt breed opgevat als een signaal dat de Amerikaanse vastgoedmarkt aan het stabiliseren is. De huizenprijzen stegen volgens de zogeheten Standard & Poor’s/Case Shiller-index, de meest gevolgde graadmeter van de Amerikaanse huizenmarkt, van april op mei met 0,5 procent.

„Dit zou een indicatie kunnen zijn dat de huizenprijzen eindelijk stabiliseren”, zegt David Blitzer van Standard & Poor’s. In 13 van de 20 onderzochte stedelijke gebieden stegen de prijzen.

Tegelijkertijd wordt aan de maandelijkse cijfers beperkt belang gehecht omdat huizenverkopen sterk seizoensgevoelig zijn: vanwege het betere weer worden in mei traditioneel meer huizen verkocht dan een maand eerder.

Sinds de huizenprijzen in juli 2006 hun hoogste punt bereikten zijn Amerikaanse woningen gemiddeld 32 procent minder waard geworden. In agglomeraties zoals Phoenix (Arizona), de vijfde stad van de VS, zijn de huizenprijzen meer dan gehalveerd.

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de huizenprijzen werd duidelijk dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen na een eerdere opleving weer is weggezakt. De daling was groter dan werd verwacht. „Het consumentenvertrouwen, dat in de lente nog sterk terugkwam, is de afgelopen twee maanden weer verslapt”, zegt Lynn Franco van The Conference Board, de onderzoeksorganisatie die het vertrouwen meet. Het consumentenvertrouwen is een tweede belangrijke indicator voor de staat van de economie.

Aanstaande vrijdag worden de economische groeicijfers over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Naar verwachting is de economie opnieuw gekrompen, dit keer naar schatting met circa 1,5 procent. Dat is een minder slecht cijfer dan in het eerste kwartaal: toen bedroeg die krimp 5,5 procent.

Als de economie later dit jaar mogelijk weer gaat groeien, kan de recessie die eind 2007 begon officieel voor beëindigd worden verklaard. Dat wil niet zeggen dat de economische malaise voorbij is: naar verwachting neemt bijvoorbeeld het aantal werklozen nog tot eind volgend jaar toe. De huidige recessie is dan in duur en omvang de grootste sinds de Depressiejaren van begin vorige eeuw.

Lees meer achtergronden en reportages over de Amerikaanse huizenmarkt via nrc.nl/economie