Het weer de baas zijn

Annemarie Mulder van hoveniersbedrijf De Hofdames. Foto: Peter de Krom Krom, Peter de

Annemarie Mulder (49)Werk: Eigenaar van hoveniers- en tuinontwerpbedrijf De HofdamesAantal uur buiten: vier dagen buiten, één dag binnenVakantie: alles met de bus en dan maar zien waar het mooi weer isBrutomaandsalaris: 2.200 euro per maand

Verandert uw werk in de zomermaanden?

„Het werk van een hovenier is seizoensgebonden. Tuinen worden meestal tussen maart en eind mei aangelegd. In juli en augustus is het voornamelijk onderhoud; snoeien, wieden, de graskantjes bijhouden. De groei staat een beetje stil. In september en oktober is het ook weer tijd voor aanleg, vooral bomen en hagen doen het dan goed. ’s Winters als het vriest wordt het te koud om te werken. Dan doen we de binnenklussen. We houden ons dan vooral bezig met regelen. In de zomer kan het te heet zijn om te werken, boven de dertig graden is het ongezond. Je verliest zo ontzettend veel vocht dat je er nauwelijks tegenop kunt drinken. In 2006 waren er drie hittegolven, dan kun je hoogstens ’s ochtends nog wat doen.”

Heeft u bewust gekozen voor een buitenberoep?

„Ja, dat zit in de aard van het beestje. Ik speelde altijd veel buiten en sportte ook graag. Buiten zijn je zintuigen continu aan het werk. De temperatuur, de kleuren en geuren, alles is steeds in beweging. Daarbij is het fijn om het weer de baas te zijn. Vooral in de lente als de lucht weer wat warmer wordt, dan ben je na vijf minuten ingewerkt en kan je jas alweer uit. Alleen wind en regen zijn funest. Je ontwikkelt er gevoel voor, je ruikt en voelt wanneer het gaat regenen, je ziet het aankomen. Tot nu toe is het een goede zomer voor de tuin. Genoeg regen voor de planten en geen hittegolf. Maar die kan nog komen.”

Waarom heet het bedrijf De Hofdames?

„Het is in meervoud omdat ik eerst met anderen werkte, maar inmiddels ben ik me wat meer op het zelfstandig ontwerpen gaan toeleggen. Bovendien probeer ik met de naam een soort statement te maken. Mensen waren steeds verbaasd als er een vrouw op de stoep stond. Met deze naam wilde ik al van tevoren aangeven dat ze een vrouw inhuren. Sommigen kiezen daar ook bewust voor. Ik vond straten en schuttingen bouwen altijd heel leuk. ‘Doen jullie dat allemaal zelf?’, vroegen passanten vaak. Dat levert leuke gesprekken op. Als ik tegenwoordig anderen inhuur voor klussen, zoek ik nog steeds als eerste naar dames.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk