Het is een gekkenhuis rond wereldpaard Totilas

Dressuurruiter Edward Gal presteerde onlangs bijzonder goed met zijn hengst Totilas.

„Ik kan mij niet voorstellen dat ik niet word geselecteerd voor de EK.”

Het getal 90 heeft in de dressuursport een magische klank. Nooit eerder wist een combinatie die grens met een kür te overschrijden. Maar de Nederlandse dressuurruiter Edward Gal en zijn hengst Totilas kwamen onlangs in het Engelse Hickstead gevaarlijk dicht in de buurt. Hun bijna foutloze optreden werd door de jury gehonoreerd met een percentage van 89,400. „Een wereldrecord” schalde het door de speaker. Juryvoorzitter Stephen Clarke merkte na afloop van het hippisch concours op dat hij nog nooit zo’n mooie proef had gezien. En dus lijkt het vrijwel zeker dat Gal en zijn hengst Totilas bij de Nederlandse selectie zitten die volgende maand naar Windsor Castle wordt afgevaardigd voor de Europese kampioenschappen dressuur en springen.

Had u vooraf gerekend op zo’n hoge score?

Edward Gal: „Nee, deze score overtrof mijn stoutste verwachtingen: zó dicht in de buurt van de 90 procent. Maar ik genoot vooral van de reacties van het Engelse publiek. Veel mensen hadden wel eens van Totilas gehoord, maar nu zagen ze hem een keer in het echt. En dat leverde een keur aan typeringen op. Zijn bijnaam is ‘zwarte parel’. Maar in Hickstead vielen ook termen als ‘buitenaards’ en ‘een nieuwe diersoort’ te beluisteren. Totilas maakt veel los bij paardenliefhebbers.”

Met uw optreden in Hickstead verdiende u 20.000 pond. In de dressuur een aardig geldbedrag.

„Waren het ponden? Ik dacht euro’s. Maar goed, ik mag niet klagen. Zo’n geldbedrag is altijd mooi meegenomen.”

Uw levensgezel en collega Hans Peter Minderhoud won in Hickstead de tweede prijs bij de grand prix special. Dubbel feest dus.

„Ja, Hans Peter heeft een mooi optreden laten zien. Wil je hem ook even spreken? We zitten nu samen in de auto naar het vliegveld.”

Later misschien. Ik wilde u eerst even herinneren aan een recente uitspraak in deze krant. U zei dat Totilas nog veel te leren had. Denkt u daar nog zo over?

„Ja, maar het gaat vooral om kleine dingen. In Hickstead ging Totilas de fout in bij de galopwisseling om de pas. Geen doodzonde, maar daardoor bleven we wel net onder die 90 procent. Toch ben ik erg tevreden met de vooruitgang die Totilas de afgelopen maanden heeft behaald. Het is en blijft een wereldpaard.”

Het aantal dekaanvragen zal er niet minder om zijn geworden.

Lacht. „Nee, de aanvragen blijven binnenstromen. Het is een gekkenhuis. Maar we blijven bij ons besluit: niet dekken tot na zijn sportcarrière. We willen niet riskeren dat Totilas een karakterverandering ondergaat.”

Later deze week maakt bondscoach Sjef Janssen de selectie bekend voor de Europese titelstrijd op Windsor Castle. Hij lijkt niet meer om u heen te kunnen.

„Nee, ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat Sjef mij niet selecteert voor de EK. Naar buiten toe houdt hij zijn kaken stevig op elkaar, maar mijn inschatting is dat hij zijn keuze al heeft gemaakt.”

Weet u al hoe uw programma voor de rest van het jaar eruit ziet?

„Nee. Totilas is jong [negen jaar] en we moeten ervoor waken dat we hem niet overbelasten. Voorlopig leven wij van dag tot dag.”

    • Danielle Pinedo