Griezelverhalen? Er zijn al miljoenen mensen gevlucht

De griezelverhalen over het klimaat zijn schadelijk, stond vorige week op deze pagina.

Maar we moeten onze kop niet in het zand steken en maatregelen nemen.

Door nodeloze bangmakerij over het klimaat denken onze kinderen dat ze geen toekomst meer hebben, aldus statisticus Björn Lomborg. Griezelverhalen zouden er voor zorgen dat kinderen denken dat de aarde gaat ontploffen en dat alle dieren sterven (nrc.next, 23 juli).

Het debat over klimaatverandering moet inderdaad op basis van feiten worden gevoerd. Meningen die niet onderbouwd worden door wetenschappelijke publicaties vervuilen het debat. Maar het zijn juist critici als Lomborg die door twijfel te zaaien ervoor zorgen dat de aanpak uitblijft en de gevolgen onafwendbaar worden. In de wetenschap is de discussie beslecht en zoekt men naar manieren hoe rampscenario’s te voorkomen. Vorige week waarschuwde het International Panel on Climate Change (IPCC) weer dat de politiek haast moet maken met klimaatmaatregelen. Het benadrukt dat vóór 2015 de nog steeds wereldwijd stijgende CO2-uitstoot moet afnemen. Anders stijgt de temperatuur met meer dan twee graden.

Lomborg wil onze kinderen beschermen tegen paniekzaaiers. Ondertussen is voor honderden miljoenen mensen de klimaatverandering nu al voelbaar. Ze hebben honger omdat regens uitblijven en oogsten mislukken, ze lopen ziektes op die eerder niet voorkwamen of worden dakloos door natuurrampen. Al 26 miljoen mensen zijn door klimaatverandering op de vlucht geslagen.

Lomborg oppert dat met bestrijding van andere problemen meer resultaat te halen valt. Hij noemt malaria, waar 500 miljoen mensen aan lijden. Wrang genoeg zijn malaria en klimaatverandering innig met elkaar verbonden. Sinds de jaren zeventig zijn er volgens de WHO jaarlijks 150.000 extra doden gevallen door toename van ziektes als gevolg van klimaatverandering. Malaria en knokkelkoorts bereiken gebieden waar de bevolking nog geen immuniteit heeft ontwikkeld, noch over de kennis en zorginfrastructuur beschikt om deze aan te pakken.

We kunnen de angsten van onze eigen kinderen niet wegnemen door ons hoofd in het zand te steken, zoals Lomborg voorstelt. Wij moeten de temperatuurstijging onder controle zien te krijgen. Regeringsleiders hebben op de G8-top in Italië gezegd dat de temperatuurstijging onder de twee graden moet blijven. Tijdens de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar zullen ze de daad bij het woord moeten voegen.

Geïndustrialiseerde landen moeten ervoor zorgen dat hun CO2-uitstoot in 2020 met minimaal 40 procent is teruggebracht. Zij moeten een klimaatfonds oprichten van 110 miljard per jaar, waarmee ontwikkelingslanden de gevolgen van klimaatverandering kunnen tegengaan. Dan kunnen wij met een gerust hart tegen onze kinderen zeggen dat ze rustig kunnen gaan slapen.

Femke Bartels is campagnedirecteur van Greenpeace, Theo Bouma is directeur programma’s van Oxfam Novib.

    • Femke Bartels
    • Theo Bouma