Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Psychologie

Geef zin aan je leven door hoop te houden

Deze week gaan onze tips om gelukkig te worden over het oplossen van je problemen. Want wat heb je eraan als je alles doet om een gelukkig mens te zijn, maar je zit nog met een onopgelost probleem? Doe er iets aan! Nu!

Alleen als er iets heel ergs is gebeurd, bijvoorbeeld als er iemand is doodgegaan of je relatie is uit, dan kun je ervan uitgaan dat je nog wel een tijdje door je gevoel overspoeld zult worden. Ook nog wanneer je denkt dat je er al overheen was. Het helpt al om dat te beseffen – ‘daar heb je dat gevoel weer’. Maar het belangrijkste wat je kunt doen is op de een of andere manier zin aan je leven geven. Blijf dingen doen, stel jezelf doelen. Hoop houden helpt vaak ook, zeker als geldt: erger kan het niet worden, alleen beter. Zorg goed voor jezelf. En houd contact met andere mensen. De Amerikaanse Psychologische Associatie geeft een reeks van dergelijke tips in het APA Help Center, onder de kop The Road to Resilience. Sommige mensen vinden het ook zinnig om een metafoor voor zichzelf te bedenken, bijvoorbeeld dat het leven een rivier is met af en toe veel stroomversnellingen. Ja, soms kan een cliché helpen.

En misschien moet je wel een therapeut zoeken. Vraag vooral rond bij goede vrienden, want er zijn ook tamelijk veel idioten therapeut geworden.

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next