Een film als sjieke damesroman

FilmThe Private Lives of Pippa Lee. Regie: Rebecca Miller. Met: Robin Wright-Penn.In: 12 bioscopen. ***

Met een titel als The Private Lives of Pippa Lee kan het niet anders dan dat er heel wat geheimen te onthullen zullen zijn. Het gaat immers niet om één privéleven dat het titelpersonage erop nahoudt, er is zelfs sprake van meerdere privélevens. Wie zijn we en in hoeverre staan we anderen toe ons te kennen? Dat zijn de hoofdvragen van The Private Lives of Pippa Lee, waarvoor regisseur Rebecca Miller haar gelijknamige debuutroman tot film bewerkte.

Wie Miller is, is ook niet onbelangrijk: dochter van de Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller en echtgenote van de mysterieuze acteur Daniel Day-Lewis. Pippa Lee, waarin actrice Robin Wright-Penn schittert in de titelrol, is omschreven als een semi-autobiografisch relaas. Pippa Lee is de ideale schrijversechtgenote: gevat, elegant en dertig jaar jonger. Ze volgt echtgenoot Herb gedwee naar een bejaardenoord. Maar dan begint alles te schuiven. Miller onttakelt stijlvol en psychologisch indringend Pippa’s complexe persoonlijkheid. Dit is geen chick flick, maar een sjieke damesroman.

    • Dana Linssen