De ondernemer

De ondernemer Foto Johannes van Assem Jorinde Versluis (35) Studie: rechten, Rijksuniversiteit Groningen (1991-1997) Werk: eigenaresse Jor Workshop Aantal vakantiedagen per jaar: 21 Woon-werk: werkt vanuit huis Aantal e-mails per dag: 25 Huis: appartement Brutomaandsalaris: 4.150 foto Johannes van Assem 20-04-2009 den haag Jorinde Versluis (meetlat) Assem, Johannes van

Wat doet u voor werk?

„Ik heb een stylingbureau. Ik geef workshops en trainingen aan bedrijven en particulieren over kledingstyling. Deelnemers aan de trainingen krijgen advies over kleuren, stijlen en pasvormen. Mijn adviezen gaan verder dan over de vraag welke kleur je goed staat. Ik vind het belangrijk dat iemands uiterlijk is afgestemd op zijn persoonlijkheid. Mijn advies is dus afhankelijk van de persoon, de lichaamsbouw en de functie die iemand heeft. Een directeur die klein van stuk is krijgt om die reden een ander advies dan een directeur van twee meter lang met een gezet postuur. De eerste kan ik bijvoorbeeld adviseren om een donkerblauw pak te dragen zodat hij meer gezag uitstraalt. De grote directeur adviseer ik misschien juist om casual pakken te dragen, om te voorkomen dat hij overdonderend overkomt.”

Voor wie werkt u?

„Ik werk in opdracht van bedrijven en overheden, zoals het ministerie van VROM. Overheden en bedrijven boeken een stylingworkshop vaak als bedrijfsuitje of als onderdeel van een training. Particulieren boeken zowel workshops als ‘personal shopsessies’. Dat laatste houdt in dat ik samen met degene die mij inhuurt, inkopen doe in kledingzaken die passen bij het budget en de persoonlijke stijl.”

U hebt rechten gestudeerd. Hoe bent u dan in de stylingwereld terechtgekomen?

„Na mijn studie heb ik gewerkt als advocaat met als specialiteit ondernemingsrecht. Maar ik ondervond dat ik dit niet interessant genoeg vond. Ik volgde in mijn vrije tijd cursussen over styling en binnenhuisarchitectuur. Uiteindelijk heb ik dus van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

    • Tobias Reijngoud