Britse beheerder staatsaandelen weg

John Kingman, de man die belast was met het beheer van de substantiële belangen van de Britse overheid in diverse grote commerciële banken, stapt al binnen een jaar na zijn aantreden op. Hij geeft de voorkeur aan een baan in de particuliere sector, waar hij veel meer kan verdienen.

Zijn vertrek betekent een tegenslag voor premier Gordon Brown en minister van Financiën Alistair Darling. Kingman stond sinds vorige herfst aan het hoofd van UK Financial Investments (UKFI), in het leven geroepen om toezicht te houden op de miljardenbelangen van de staat in Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group en een paar kleinere banken.

Een kerntaak van UKFI is de staatsbelangen zo spoedig mogelijk te verkopen aan particuliere investeerders, liefst met winst, zodat er een eind zou komen aan de tijdelijke nationalisatie van de banken. De waarde van de portefeuille wordt geschat op zo’n 100 miljard pond (115 miljard euro).

Hoewel UKFI als belangrijk geldt, is het nog zeer klein. Er zijn elf werknemers en die zijn voorlopig ondergebracht bij het ministerie van Financiën. Macht heeft de organisatie echter onmiskenbaar. Zo bewerkstelligde Kingman het vertrek van Sir Victor Blank als hoofd van de raad van commissarissen van Lloyds Banking Group.

Kingmans vertrek leidde tot bezorgdheid of de overheidsbelangen wel goed behartigd worden, te meer omdat ook de voorzitter van de raad van commissarissen van UKFI, Glen Moreno, ontslag neemt. „UKFI is een van de machtigste organen van Groot-Brittannië en deze wijzigingen komen op een heel gevoelig tijdstip”, aldus Vince Cable, de financieel specialist van de Liberaal-Democraten. „Wat verontrustend is, is dat de heer Kingman vertrekt terwijl duidelijk is dat de regering niet echt greep op de banken heeft.”