Beweging in conflict tussen VS en Israël

De Amerikaanse gezant George Mitchell en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zeggen vooruitgang te hebben geboekt bij het oplossen van het conflict tussen beide landen over de Israëlische nederzettingenpolitiek.

Mitchell verklaarde gisteravond in Jeruzalem dat er nog geen overeenstemming is tussen Israël en de Verenigde Staten, maar dat een oplossing dichterbij is gekomen. Israëlische media berichten dat Netanyahu bereid zou zijn 23 buitenposten te ontmantelen die ook volgens het Israëlisch recht illegaal zijn. Volgens de krant Ha’aretz heeft de rechtse regering-Netanyahu uitgewerkte plannen voor ontmanteling. Netanyahu wilde dat gisteren niet bevestigen.

Israël en de Verenigde Staten zijn in het diepste conflict sinds decennia geraakt over de ruim tweehonderd joodse nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. President Barack Obama eist van zijn bondgenoot een volledige bouwstop om vrede met de Palestijnen mogelijk te maken. Israël weigert dat met een beroep op de ‘natuurlijke groei’ van deze nederzettingen.

In Israël zijn de afgelopen dagen protestbijeenkomsten door sympathisanten van de kolonistenbeweging gehouden voor de ambtswoning van Netanyahu. Zij zijn bang dat Netanyahu toegeeft aan de groeiende internationale druk om de bouw in nederzettingen te bevriezen.

Volgens Israël zijn 120 nederzettingen legaal en 100 buitenposten illegaal, volgens het internationaal recht zijn ze allemaal illegaal. Minister Ehud Barak van Defensie zei onlangs bereid te zijn 23 illegale buitenposten te ontruimen, om de relatie met de Verenigde Staten te herstellen.

Het gaat om buitenposten die na maart 2001 zijn gebouwd en die Israël al in 2003 beloofd had te ontruimen. Toen tekende Israël de zogeheten Routekaart voor de Vrede.