Beschaafd bloot op tv en toneel

Vanaf september bloot in Londen op het toneel, van links naar rechts: Gemma Atkinson, Jill Halfpenny, June Brown (82), Anita Dobson, Sara Crowe, Jill Baker en Jerry Hall, in de West End-versie van Calendar Girls, huisvrouwen die voor het goede doel naakt voor een kalender poseren. Foto John Swanell/Cal.Girls
Vanaf september bloot in Londen op het toneel, van links naar rechts: Gemma Atkinson, Jill Halfpenny, June Brown (82), Anita Dobson, Sara Crowe, Jill Baker en Jerry Hall, in de West End-versie van Calendar Girls, huisvrouwen die voor het goede doel naakt voor een kalender poseren. Foto John Swanell/Cal.Girls Swanell, John

Dat naakt niet sensueel of lustopwekkend hoeft te zijn, wordt deze zomer op tv (in Nederland) en op het toneel (in Groot-Brittannië) getoond. Morgenavond begint de KRO aan een zesdelige tv-serie BlootGewoon, naakt met een missie, waarin mannen en vrouwen uit de kleren gaan voor het goede doel (Nederland 1, 21.30u.). Presentatrice Anita Witzier is ook uit de kleren gegaan voor de promotiefoto. We zullen te zien krijgen hoe kapsters en vrijetijdshouthakkers, studentes en kitesurfers uit de kleren gaan om gefotografeerd te worden voor een smaakvolle naaktkalender. Tegelijkertijd vragen ze aandacht voor goede doel, zoals, in de eerste aflevering morgenavond, de Stichting Leergeld (voor leerplichtige kinderen uit arme gezinnen) en Doe Een Wens (om een wens van ernstig zieke kinderen te vervullen). „Je wordt bij de les gehouden door het blote element”, heeft Witzier in een persverklaring gezegd. Het hele idee van naakt poseren voor een kalender, om daarmee geld in te zamelen voor een goed doel, stamt uit Groot-Brittannië. De afdeling Yorkshire van de Britse vereniging van huisvrouwen (Women’s Institute) liet zich daar eind jaren negentig naakt fotografen, al afwassend en appeltaart bakkend, om zo geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het was een succes, de dames gaan ieder jaar ontkleed maar uiterst beschaafd op de foto voor een kalender. En hun verhaal is inmiddels succesvol verfilmd, als Calendar Girls in 2003, met Hellen Mirren in de hoofdrol. En er is sinds vorig jaar ook een theaterversie van Calendar Girls, in Londen. Op 16 september gaat die met een nieuwe cast van start, met onder meer zangeres (en ex van Mick Jagger) Jerry Hall. Opzienbarend volgens de Britse pers is vooral dat er zich zoveel dames ‘op leeftijd’ – er is een 80-plusser bij – blootgeven, en niet alleen jonge superslanke mensen. Net als bij de KRO is er geen sprake The Full Monty, om de titel van een mannenstripteasefilm te citeren. Je krijgt niet alles te zien.

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis