BBC geeft video aan kranten

De BBC gaat Britse kranten gratis nieuwsbeelden ter beschikking stellen als aanvulling van het aanbod op hun eigen websites.

Het gaat om materiaal dat al is gepubliceerd op de website van de BBC. De beelden vallen in de categorie Brits nieuws, Economie, Gezondheid en Wetenschap/technologie. Videomateriaal met sport- of entertainmentnieuws valt niet onder het akkoord.

De BBC-beelden zullen het eerst te zien zijn op de sites van de Daily Telegraph, de Guardian, de Independent en de Daily Mail. Volgens een woordvoerder van de BBC is gekozen voor gefaseerde invoering om eventuele technische problemen snel te kunnen oplossen. Andere kranten kunnen in een latere fase ook gebruik maken van de beelden, op voorwaarde dat hun website meer dan één miljoen unieke bezoekers trekt.

De commerciële zender ITV is kritisch, maar de betrokken kranten reageren enthousiast. Volgens Kees Spaan, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond, zouden Nederlandse kranten hier ook voor voelen. „Wij hebben steeds gezegd dat wat met publiek geld is gemaakt, ook buiten de publieke omroep beschikbaar moet worden gesteld.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Kees Spaan

In het bericht BBC geeft video aan kranten (29 juli, pagina 5) is de functie van Kees Spaan verkeerd weergegeven. Hij is voorzitter van de Nederlandse Dagbladpers.

    • Marc Leijendekker