Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Arcelor hervat deel stilgelegde productie

ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, ziet tekenen van herstel in de industrie. Het bedrijf zal daarom de productie in sommige fabrieken die tijdelijk waren stilgelegd weer opstarten.

Topman Lakshmi Mittal verwacht dat de economische situatie in de tweede helft van 2009 verder zal verbeteren, maar hij waarschuwt wel dat een volledig economisch herstel langzaam zal gaan.

Het afgelopen kwartaal had ArcelorMittal, dat in vrijwel heel Europa staalfabrieken heeft, opnieuw veel last van de economische crisis. Het concern leed 581 miljoen euro verlies.

Door de recessie is de vraag naar staal fors afgenomen en zijn de staalprijzen gedaald. In het afgelopen kwartaal verscheepte het bedrijf 17 miljoen ton staal. De omzet van ArcelorMittal bedroeg in het tweede kwartaal 11,1 miljard euro. In hetzelfde kwartaal van 2008 werd er nog 29,8 miljoen ton staal verscheept en behaalde het bedrijf nog een omzet van 24,2 miljard euro. De winst was in dat kwartaal nog 3,7 miljard euro.

Sindsdien heeft het staalbedrijf veel maatregelen genomen tegen de economische crisis. Verschillende fabrieken werden tijdelijk stilgelegd en er werden duizenden banen geschrapt. De productie werd in totaal met 30 procent verlaagd. Ook werd er minder geïnvesteerd door het staalbedrijf. De maatregelen moeten een besparing van 1 miljard euro opleveren.

ArcelorMittal verwacht het volgende kwartaal iets meer staal te verschepen dan in het afgelopen kwartaal. De staalprijzen zullen volgens het bedrijf gelijk blijven of licht dalen. Wel denkt ArcelorMittal dat de prijzen van grondstoffen als ijzererts en steenkool verder zullen dalen, wat het bedrijf een besparing oplevert.