Amerikanen zijn boos op de Fed

De baas van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, sprak zondag met gewone mensen over de Amerikaanse economie. Bekijk hier de beelden.

The New York Times signaleerde eerder al dat de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een publiciteitscampagne was gestart. Was dat nodig? Jazeker.

Twee dagen na het gesprek van Ben Bernanke met de gewone man publiceerde Gallup een peiling waarin Amerikanen verschillende overheidsdiensten beoordeelden. De Fed eindigde als laatste. Vond 43 procent van de Amerikanen dat de Fed het in 2003 nog goed deed, nu is dat percentage gedaald tot 26 procent. Terwijl 22 procent vindt dat de FED het slecht doet, tegen 5 procent in 2003. Bekijk hieronder de cijfers:

Tegelijkertijd is er een debat ontstaan over het nut en de functie van de Fed. Deze wetenschapper ziet de Fed het liefst gesplitst worden in een deel voor toezicht en een deel voor monetair beleid. Net zoals de Europese Centrale Bank. President Obama wil de Fed juist versterken. Maar dat is volgens de auteur hetzelfde als giving a teenager a bigger, faster car right after he crashed the family station wagon.

En deze econoom vindt dat Ben Bernanke geen tweede termijn verdient. Overleven Bernanke en de Fed de economische crisis?

    • Marc Chavannes