Amerika stopt met lichtkrant op Cuba

washington. De VS hebben een einde gemaakt aan de inzet van een van de meeste bizarre wapens in hun propagandaoorlog met Cuba. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven heeft het Amerikaanse diplomatieke kantoor in Havana een omstreden lichtkrant aan zijn gevel uitgezet. In 2005 werd deze zogenoemde news ticker in gebruik genomen. De 25 ramen brede en manshoge elektronische letterbalk moest het ”informatiemonopolie” van de Cubaanse staat doorbreken. Een tekst uitte bijvoorbeeld kritiek op de nieuwe ongelijkheid en het slechte openbaar vervoer in Cuba: ”Sommigen rijden in een Mercedes, anderen in Lada`s, maar het systeem dwingt bijna iedereen om te liften.” In reactie op de `provocatie` liet Cuba een woud van vlaggen verrijzen dat het zicht op de balk ontnam. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat de balk ”niet effectief” was.