4 doeken over zwemmen

1Georges Seurat Une baignade, Asnières, (1882-1884) Seurat legde zich toe op de theoretische grondslagen van de kleurwerking. Hij schilderde kleuren ongemengd op het doek, die zich uit de verte waargenomen mengen. Een techniek die bekend werd als poin-tillisme.

1Georges Seurat Une baignade, Asnières, (1882-1884)

Seurat legde zich toe op de theoretische grondslagen van de kleurwerking. Hij schilderde kleuren ongemengd op het doek, die zich uit de verte waargenomen mengen. Een techniek die bekend werd als poin-tillisme.

2Herbert Edward Badham The Swimming Enclosure (1941)

Net als hun Europese collega’s trokken de Australische impressionisten er in de tweede helft van de 19de eeuw op uit om in de buitenlucht het landschap te gaan schilderen. De modernistische kunstenaars in de eerste helft van de twintigste eeuw gebruikten het landschap of als studie naar vorm en structuur of als metafoor voor andere kwesties.

3Paul Cézanne Baigneurs (1874–1875)

Cézanne leefde in Aix-en-Provence en begeeft zich met zijn werk in de periode tussen het impressionisme en het kubisme. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de overheersende vlakken in zijn compositie. Cézanne was sterk geïnspireerd door het classicisme en de manier waarop het menselijk lichaam in de Renaissance werd weegegeven.

4David HockneyPeter Getting Out of Nick’s Pool (’66)

Hockney is een Britse kunstenaar en wordt een van de bekendste vertegenwoordigers van de pop-art genoemd. Hij gebruikte vaker het thema zwembaden op een vlakke posterachtige manier waarbij het water overdreven is gestileerd tot een strak blauw vlak.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: het WK zwemmen in Rome.