140 betogers vrijgelaten in Iran

De Iraanse autoriteiten hebben gisteren 140 demonstranten vrijgelaten die waren gearresteerd tijdens de protesten tegen fraude bij de verkiezingen van 12 juni.

Vrijlating van tegenstanders van de regering is een belangrijke eis van Mir Hossein Mousavi, de oppositiekandidaat die de verkiezingen officieel verloor van president Mahmoud Ahmadinejad.

De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft bovendien de sluiting bevolen van een detentiecentrum waar de aanhangers van de oppositie vastzitten die zijn opgepakt tijdens de recente protesten tegen het conservatieve bewind. Het detentiecentrum „voldoet niet aan de normen”, zo hebben Iraanse staatsmedia gisteren gemeld.

De omstreden verkiezingsuitslag leidde tot massale straatprotesten. Daarbij werden volgens diverse bronnen tussen de duizend en tweeduizend critici van het conservatieve bewind gearresteerd. Er zouden nu nog zo’n 200 mensen vastzitten.

De hervormingsgezinde oppositie beweert al weken dat de gevangengenomen demonstranten en activisten worden vastgehouden in geheime detentiecentra en mogelijk worden gemarteld.

Maar kritiek op de gevangenissen komt niet meer alleen van hervormers, maar ook van conservatieven, van wie sommigen goede banden hebben met het regime. De autoriteiten lijken meer aandacht te besteden aan deze klachten sinds de zoon van een prominente conservatief is overleden in de gevangenis.

Iraanse media berichtten de afgelopen dagen dat verscheidene demonstranten in hun cel zouden zijn overleden. De regering ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van vier met name genoemde demonstranten. Drie zouden zijn bezweken aan meningitis. Een vierde zou „onwel” zijn geworden.

Khamenei heeft volgens de staatszender Press-TV opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat de gedetineerden „geen enkel onrecht” wordt aangedaan. Ook moet worden „opgetreden tegen iedere schending van hun veiligheid, leven en rechten”. (Reuters, AFP)