Zweedse wapens Venezuela gevonden bij FARC

De Zweedse regering heeft Venezuela om opheldering gevraagd over de inbeslagname van in Zweden geproduceerde wapens bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Dit heeft een politiek adviseur van de Zweedse minister voor Handel, Jens Eriksson, gisteren gezegd. „Het staat vast dat een kleine hoeveelheid in Zweden gemaakte wapens aangetroffen is in een kampement van de FARC. We vragen hierover opheldering aan de verantwoordelijken binnen de regering van Venezuela, opdat ze ons uitleggen hoe het kan dat die wapens nu in Colombia worden aangetroffen.”

Vorige week meldde het vooraanstaande defensietijdschrift Jane’s dat het Colombiaanse leger in een FARC-kamp een onbekend aantal Zweedse wapens had aangetroffen. Deze antitankraketten van het model AT4 waren geproduceerd door het Zweedse bedrijf Saab Bofor Dynamics en geleverd aan het Venezolaanse leger.

De Colombiaanse regering beschuldigt de socialistische president Hugo Chávez al langer van steun aan de van oorsprong marxistische FARC. De beide landen delen een enkele duizenden kilometers lange grens, die op veel plekken slecht of niet bewaakt is. FARC-strijders vluchten regelmatig de grens met Venezuela of het zuidelijke buurland Ecuador over om zich te verbergen of te recupereren na geleverde strijd. Dit zorgt regelmatig voor wrijving met Colombia, dat beide links-geregeerde buurlanden verwijt niet hard genoeg op te treden tegen de FARC.

Vorig jaar leidde een luchtaanval van Colombia op een FARC-kamp, een kilometer over de grens in Ecuador, tot een regionale crisis. Bij die aanval werden 20 guerrillero’s gedood, onder wie een hoge FARC-commandant. Daarnaast werden laptops en andere digitale datadragers aangetroffen. De Colombiaanse regering lekt sindsdien informatie waaruit zou moeten blijken dat Chávez de FARC steunt met wapens en geld, en dat de Ecuadoriaanse president Rafael Correa zijn campagnekas werd gespekt door de guerrilla. Beide landen ontkennen dit ten stelligste. (AFP)