VS zetten lichtkrant in Cuba uit

De VS hebben een einde gemaakt aan de inzet van een van de meeste bizarre wapens in hun propagandaoorlog met Cuba. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven heeft het Amerikaanse diplomatieke kantoor in Havana een omstreden lichtkrant aan zijn gevel uitgezet.

In 2005 werd deze zogenoemde news ticker in gebruik genomen. De 25 ramen brede en manshoge elektronische letterbalk moest het „informatiemonopolie” van de Cubaanse staat doorbreken. Een tekst uitte bijvoorbeeld kritiek op de nieuwe ongelijkheid en het slechte openbaar vervoer in Cuba: „Sommigen rijden in een Mercedes, anderen in Lada’s, maar het systeem dwingt bijna iedereen om te liften.”

In reactie op de ‘provocatie’ liet de Cubaanse leider Fidel Castro een woud van vlaggen verrijzen dat het zicht op de balk ontnam. Ook werden aan de Malecón, de boulevard waaraan het gebouw ligt, anti-Amerikaanse borden gezet. Hierop stond de vorige president Bush te midden van hakenkruizen of als hoofdpersoon in de (fictieve) film ‘De moordenaar’.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren desgevraagd dat de balk in juni al is uitgezet. Deze was „niet effectief”, zei hij. Ook noemde hij het een reactie op het „positieve gebaar” van Cuba om zijn borden weg te halen. Of dit een bewust gebaar is, is onzeker: er zijn ook berichten dat deze vorig jaar bij een orkaan verwoest werden.(AP)

Een fotoserie van de balk en vlaggen: nrc.nl/buitenland