Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De bemanning van het Belgische steenstortschip Pompei, onderweg van Dubai naar Durban, werd vanaf 18 april dit jaar 79 dagen gevangen gehouden door een groep Somalische kapers. Wat heeft zich aan boord afgespeeld, hoe kwam de kaping tot een goed einde en hoe gaat het inmiddels met de bemanning?Verder: een bezoek aan een Britse kliniek waar, anders dan in Nederland, al jaren eicellen worden ingevroren van vrouwen die wachten op een geschikte partner, en met deze methode hun aantal vruchtbare jaren kunstmatig vergroten. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg Gelderse Roos heeft de afgelopen maanden een undercoveroperatie op touw gezet om de kwaliteit van de eigen gesloten afdeling te meten. Speciaal getrainde acteurs en verpleegkundigen werden als patiënt opgenomen of speelden voor familielid. Verborgen camera’s registreerden de gebeurtenissen.Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Frontal 21-Dokumentation: Wettlauf um die Welt – Aufbruch aus der Krise. De Duitse economie is hard getroffen door de economische crisis. Hoe moet het land reageren op de concurrentie uit vooral het Aziatische deel van de wereld? Welke rol dient de overheid te spelen? Economen, managers en andere experts bespreken oorzaken en bedenken strategieën waarmee Duitsland sterker uit de crisis tevoorschijn kan komen.ZDF, 21.00-21.45u.

Tournée générale. Zevende van tien afleveringen in serie roadmovies waarin Jean Blaute en Ray Cokes de Belgische biercultuur onderzoeken. Canvas, 21.20-21.50u.

Kijken in de ziel: in therapie. Serie programma’s waarin psychiaters vertellen over zichzelf hun vak. Met medewerking van onder anderen Rudi van den Hoofdakker (Rutger Kopland), Christa Widlund (Anna Enquist), Jan Swinkels en René Kahn. Vanavond over hoe een psychiater werkt.Ned.1, 22.40-23.25u.

praatprogramma

On air. In zijn praatprogramma dat rechtstreeks vanaf Schiphol wordt uitgezonden, praat presentator Harm Edens vanavond met mediazakenman Fons van Westerloo en wielrenner Kenny van Hummel, Nederlands Tour de Franceheld tegen wil en dank.Ned.3, 19.25-20.15.

amusement

In de familie. Eerste aflevering van nieuwe serie van Frans Bromet. Over families waarin gevoelige kwesties een rol spelen en oud zeer boven tafel komt. In deze aflevering wil Jessica (22) in Spanje gaan wonen, maar haar broer is ook al geëmigreerd. Wat zou moeder van haar plan vinden?Ned. 2, 21.15-22.00u.

Desperate romantics. Tweede aflevering van fraai vormgegeven zesdelige BBC-kostuumdramaserie over doen en laten van de Preraphaëlieten, de club van schilders die halverwege de negentiende eeuw werd opgericht om als een soort punkbeweging avant la lettre het zelfingenomen Britse schildersestablishment op te schudden. BBC2, 22.00-23.00u.

cultuur

Pop Galerie Reloaded: Falco. In juli en augustus besteedt Arte elke dinsdag en donderdag aandacht aan muziek en films uit de jaren 80. Vanavond een portret van de Oostenrijkse popster Falco, die met hits als Der Kommissar en Amadeus destijds een van de belangrijkste vertegenwoordigers was van de Neue Deutsche Welle. Vooraf op dezelfde zender om 21.00u Queen: Live at Wembley, en aansluitend de film Scarface.Arte, 22.05-23.00u.

radio

Der Ring des Nibelungen: Die Walküre. Na de gisteravond uitgezonden proloog (Das Rheingold) vandaag het eerste bedrijf van Richard Wagners roemruchte Ring, rechtstreeks vanaf de Bayreuther Festspiele. Met Eva-Maria Westbroek als Sieglinde, Michelle Breedt als Fricka, Edrich Wottrich als Siegmund, Kwangchui Youn als Hunding en Albert Dohmen als Wotan. Het orkest staat olv Christian Thielemann. Aanstaande donderdagmiddag om 15.45 volgt het tweede bedrijf: Siegfried.Radio 4, 15.45-23.02u.

In concert: Passaat. Laatste deel van serie met hoogtepunten van het jaarlijkse Festival de Musique Sacrée de Fès. Vanavond een in 2007 gemaakte opname van de Indiase zangeres (en danseres) Vasumathi Badrinathan. Zij zingt in de klassieke Zuid-Indiase stijl.Radio 6, 22.02-11.59u.