Twijfel niet, doe iets! (Maakt niet uit wat)

Deze week gaan onze tips om gelukkig te worden over het oplossen van je problemen. Gisteren zijn we begonnen met een reeks over ‘hoe word je gelukkig in drie weken’. Toen zei ik: pak je probleem grondig aan, schrijf het op, maak een plan van aanpak, en los het op.

Maar zelfs onder de mensen die toen enthousiast dachten ‘ja! ga ik doen!’ zijn er vast een heleboel die niet ver gekomen zijn. Misschien hebben ze hun probleem opgeschreven, maar waarschijnlijk zelfs dat niet. Want ze weten al: dan weten ze toch niet wat ze moeten doen. Ze hebben al jaren een relatie met een foute man, twijfels over ontslag nemen en voor zichzelf beginnen, irritante buren, een zeurende vriendin die om de avond belt, en ze weten al jaren niet wat ze daarmee aanmoeten.

Over het algemeen geldt: zit je al heel lang met een dilemma? Doe iets! Het maakt niet uit wat, maar neem een besluit. Met de gevolgen van wat je doet, kun je altijd wel weer leven, maar stilstand is achteruitgang, zelfs in de psychologie. Twijfelen kost mentale energie. Hak door die knoop. En als je besluit niets aan je situatie te veranderen, dan is dat ook een besluit, dus pieker er dan niet meer over. (Daarover later deze week meer.)

Trouwens, ‘doe iets’ is sowieso een goeie tip. Hoewel steeds meer psychologen denken dat de vrije wil niet bestaat, geeft bezig zijn, iets doen dus, vaak een gevoel van ‘agency’, zoals psychologen het noemen – het gevoel dat je controle hebt over je leven. En dat gevoel staat al bijna gelijk aan zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is al bijna geluk.

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next

    • Ellen de Bruin