Spaarder Icesave laat 233.000 euro liggen

Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave hebben samen 233.000 euro laten liggen nadat de garantieregeling bij de bank was uitgevoerd. In totaal gaat het om ruim 8.700 spaarders die geen gebruik gemaakt hebben van het depositogarantiestelsel.

Dat blijkt uit het tweede verslag van de bewindvoerders over de afwikkeling van het Icesave-faillissement. Het gaat vaak om zeer kleine bedragen per spaarder, zegt bewindsvoerder Marinus Pannevis van DLA Piper.

Ondanks inspanningen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) om deze spaarders te bewegen hun geld op te vragen, zien zij blijkbaar af van terugvordering van de 233.000 euro.

Icesave ging begin oktober 2008 failliet nadat het IJslandse bankensysteem door de kredietcrisis was ingestort. Nederlandse spaarders hadden meer dan 1,6 miljard euro gestald bij de spaarbank die hoge rentetarieven beloofde. Na het faillissement konden spaarders tot 100.000 euro van hun spaartegoed terugkrijgen.

De bewindvoerder heeft verder berekend dat nog 531 spaarders niet volledig zijn uitbetaald onder het garantiestelsel omdat zij meer dan het maximaal te vergoeden bedrag op de rekening hadden staan. In totaal gaat het daarbij om 41 miljoen euro.

Pogingen van deze groep gedupeerden om de Nederlandse overheid te bewegen dit bedrag voor te schieten, zijn tot dusver op niets uitgelopen.