Michaël Zeeman (50) overleden

Journalist en literair recensent Michaël Zeeman is gisteren op 50-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Zeeman is thuis in Rotterdam gestorven. Dat heeft de Volkskrant gisteravond bekend gemaakt, de krant waarvoor hij sinds 1991 werkzaam was. Zeeman, aldus de krant, werd in mei onwel tijdens een verblijf in Wenen. Een maand later werd de tumor geconstateerd. Onvermoeibaar streed Zeeman tegen slapte en hypocrisie in de Nederlandse kunst en literatuur. Als criticus in de krant en op de VPRO-televisie, als organisator van literaire cafés, als voorzitter van fora, jury’s en festivals. Terwijl hij uitgroeide tot kunstpaus schreef hij zelf ook boeken en gaf hij studenten les. Voor de Volkskrant schreef Zeeman over poëzie, proza, essays, muziek, theater en beeldende kunst. Ook publiceerde hij poëzie en verhalen. In 2002 kreeg hij de Gouden Ganzenveer, voor zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. (NRC)