Koersval van Deutsche Bank na afboekingen

Het aandeel van Deutsche Bank is vanmorgen ruim 7 procent gekelderd op de beurs nadat de bank bekendmaakte opnieuw forse afschrijvingen te hebben gedaan. Opmerkingen van bestuursvoorzitter Joseph Ackermann over de ontwikkelingen van de wereldeconomie droegen bij aan het pessimisme.

Ondanks de afschrijving van 1,4 miljard, voornamelijk veroorzaakt door voorzieningen te nemen op kredietverliezen, boekte Deutsche Bank in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,1 miljard euro, 67 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ackermann noemde dat resultaat „bevredigend” gezien de omstandigheden. „In onzekere tijden als deze is Deutsche goed voorbereid”, zei hij in een toelichting op de cijfers. „We hebben de kosten en balansrisico’s teruggebracht en onze kapitaalspositie versterkt.” De zogenoemde tier-1-ratio (het kernvermogen van de bank afgezet tegen het vreemde vermogen) steeg naar 11 procent. Ackermann zei tevens dat de resultaten van zijn bank voor de rest van 2009 sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de wereldeconomie. Die zijn op zijn zachtst gezegd onzeker.

De winststijging van Deutsche Bank kwam voornamelijk op het conto van de zakenbank. Deze tak boekte 828 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 311 miljoen een jaar geleden. De andere bankonderdelen presteerden slechter. Met name vermogensbeheer bleef achter met een verlies van 85 miljoen euro.