Kip, sinaasappel en tomaat

Sinaasappel en eend vormen een klassiek setje. Maar de frisse, aromatische smaak past ook goed bij kip. Schil en sap zorgen in onderstaande kipmarinade voor de nodige zuren en een subtiel bittertje. De sinaasappelpartjes in de salade voor een friszoete echo.

1 (onbespoten) handsinaasappel

1 eetlepel olijfolie

een snuf cayennepeper

2 (biologische) kippenpoten

1 rijpe avocado

sap van ½ limoen

3 trostomaten, in kwarten

2 eetlepels extra vergine olijfolie

1 eetlepel fijngeknipte bieslook

Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de sinaasappel schoon onder lauw stromend water. Rasp op een fijne rasp ongeveer een theelepel van de oranje sinaasappelschil. Pel de sinaasappel, verwijder alle witte schilletjes en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliezen uit. Vang het vrijkomende sap op.

Meng het raspsel en het opgevangen sinaasappelsap met de olijfolie, cayennepeper en zout en peper naar smaak en wrijf hiermee de kippenpoten in. Leg de poten op een rooster in een ovenschaal en braad in een half uur tot drie kwartier gaar.

Schil de avocado, halveer hem en verwijder de pit. Snijd de vrucht in parten en besprenkel ze met limoensap.

Leg de sinaasappel, avocado en tomaat in een saladeschaal. Schenk er de olijfolie over en bestrooi met zout en peper uit de molen. Meng voorzichtig door elkaar. Bestrooi de salade met bieslook en serveer bij de kip.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gazpacho

    • Janneke Vreugdenhil