Khamenei gelast vrijlating betogers

De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft de sluiting bevolen van een detentiecentrum waar de aanhangers van de oppositie vastzitten die zijn opgepakt tijdens de recente protesten tegen het conservatieve bewind. Het detentiecentrum „voldoet niet aan de normen”, zo hebben Iraanse staatsmedia vanochtend gemeld.

Khamenei heeft volgens de Engelstalige staatszender Press-TV opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat de gedetineerden „geen enkel onrecht” wordt aangedaan. Ook moet worden „opgetreden tegen iedere schending van de veiligheid, het leven en de rechten” van de vastgezette demonstranten. Press-TV meldde het nieuws onder verwijzing naar de Iraanse nationale veiligheidsadviseur Saeed Jalili.

Vrijlating van tegenstanders van de regering is een belangrijke eis van Mir Hossein Mousavi, de oppositiekandidaat die de verkiezingen op 12 juni officieel verloor van president Mahmoud Ahmadinejad.

Deze omstreden verkiezingsuitslag leidde tot massale straatprotesten. Daarbij werden volgens diverse bronnen tussen de duizend en tweeduizend critici van het conservatieve bewind gearresteerd. Volgende week begint president Ahmadinejad aan zijn omstreden tweede termijn.

De verordening van Khamenei komt een dag nadat het hoofd van het Iraanse rechtswezen, ayatollah Mahmoud Hashemi Shahrudi, opdracht had gegeven om binnen een week uitsluitsel te geven over het lot van de opgepakte betogers. Een woordvoerder van Shahrudi zei bovendien dat een aantal gedetineerden moet worden vrijgelaten, meldde persbureau Mehr News. Er zouden nog circa driehonderd mensen vastzitten.

Iraanse media berichtten de afgelopen dagen dat verscheidene demonstranten die in hun cel zouden zijn overleden. De regering ontkent de verantwoordelijk te zijn voor de dood van vier met name genoemde betogers. Drie zouden zijn bezweken aan meningitis. Een vierde zou „onwel” zijn geworden. (Reuters, AFP)

Achtergronden, reportages en foto’s op nrc.nl/iran