Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Kantonrechter moet meer bevoegdheden krijgen voor burgers

DEN HAAG. De kantonrechter moet meer bevoegdheden krijgen. Voortaan moet de rechter geschillen kunnen behandelen die gaan over een bedrag tot 25.000 euro, vijf keer zoveel als nu. Ook zou hij zich mogen buigen over conflicten over consumentenleningen en consumentenkoop. Dit staat in het wetsvoorstel dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het voorstel staat ook dat burgers klachten over rechters mogen indienen bij de Hoge Raad. Nu kan dat alleen bij het gerecht waar deze rechter werkt. De kantonrechter behandelt civiele zaken, strafzaken en arbeidszaken. De uitgebreidere bevoegdheden voor de lagere rechters moeten het makkelijker maken voor burgers om eenvoudige kwesties aan de rechter voor te leggen, zonder advocaat. Burgers mogen voor de kantonrechter namelijk zelf hun zaak bepleiten.