Inspectie: aangifte abortusboot

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Openbaar Ministerie gevraagd Women on Waves strafrechtelijk te vervolgen wegens het uitdelen van abortuspillen voor de kust van Spanje.

Women on Waves (WoW), exploitant van de in Nederland geregistreerde abortusboot, deelde de pillen vorig jaar oktober uit tijdens acties op een zeiljacht. „Women on Waves heeft alleen een vergunning om de abortuspil uit te delen in de speciale mobiele kliniek, een zeecontainer. Aangezien ze geen verhuisvergunning hadden aangevraagd, zijn ze strafbaar”, aldus de inspectie.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Inspectie laten weten dat er momenteel onvoldoende bewijs is tegen WoW „om te kunnen spreken van een verdenking”, aldus officier van justitie Van ’t Westeinde in Rotterdam.

De directeur van WoW, abortusarts Rebecca Gomperts, noemt het „hoogst merkwaardig” dat de Inspectie vervolging van haar organisatie vraagt. „Ook tijdens acties in Polen in 2003 hebben we zonder vergunning de abortuspil uitgedeeld voor een overtijdbehandeling, tot zestien dagen na het uitblijven van de menstruatie. Volgens ons valt dit namelijk niet onder de strafwet.”

De aangifte bewijst volgens Gomperts dat in de politiek „de weerstand tegen abortus groeit”. Alle nieuwe acties zijn daarom opgeschort.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Bussemaker (volksgezondheid) duidelijk moet maken dat de abortusboot in het buitenland actief moet kunnen blijven. PvdA-Kamerlid en woordvoerder over abortus Chantal Gill’ard was vorig jaar in Spanje de gast van de abortusboot.

„Women on Waves heeft gewoon een vergunning om met een mobiele kliniek zwangere vrouwen in het buitenland te helpen”, zegt Gill’ard. „Dat is belangrijk voor vrouwen in landen als Nicaragua. Maar Women on Waves moet zich wel aan de vergunning houden.”

De regeringsfracties van CDA en CU zijn wegens het zomerreces niet bereikbaar voor commentaar.