Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Koningshuis

Hij doopte de winkel daarmee voor altijd om tot Ro fo's drol

Komkommernieuws is het beste nieuws. Ik lees dat een burenruzie in Helmond ertoe leidde dat een man door zijn buurvrouws brievenbus urineerde. Zou dat strafbaar zijn? Ik vraag het me af. Niet omdat ik overweeg om iets soortgelijks te doen, maar omdat het me doet denken aan Geoffrey. Geoffrey is zo’n legendarisch figuur, die iedereen kent ‘van vroeger’, maar die de laatste jaren nergens meer opduikt. Misschien zit hij in de gevangenis, of een inrichting, of trekt hij als moderne hofnar van het Ghanese koningshuis door Afrika – alles is mogelijk, Geoffrey kennende. Want iedereen die Geoffrey ooit ontmoette, heeft er een handvol sterke verhalen aan overgehouden.

Als ik aan Geoffrey denk, denk ik aan zijn gouden tand. Hij was slaags geraakt met een paar uitsmijters en verloor een voortand. Niet best, inderdaad, maar Geoffrey was niet het type om zich door zoiets uit het veld te laten slaan, dus liet hij zijn nieuwe stifttand meteen maar voorzien van een gouden huls. ‘Verzekeringsgeld, vet sick ouwe!’ riep hij dan, in onvervalst plat Amsterdams. Die gouden tand droeg de letter G, sierlijk uitgesneden in krullende kalligrafie. ‘De G van goud?’ vroeg ik. Hij keek me verbaasd aan. ‘Nee, van Geoffrey.’

Geoffrey had wel vaker ruzie. Hij was een niet onverdienstelijk skateboarder, maar maakte zich in de scene vooral onsterfelijk door zijn vete met de jongens van Rodolfo’s, een skateboardwinkel aan de Amsterdamse Sarphatistraat. Waar die ruzie om begon, weet niemand meer. Het enige wat is blijven hangen, is dat Geoffrey op een goede dag neerhurkte op de deurmat van Rodolfo’s, en er een perfecte drol neerlegde. Hij doopte de winkel daarmee voor altijd om tot Rodrolfo’s.

Zou die boze buurman daar ook aan gedacht hebben, toen hij zijn piemel door de brievenbus van zijn buurvrouw stak? Aan hoe een actie als deze je in één klap van ruziezoekertje tot legendarisch figuur kan maken? Natuurlijk ken ik hem niet, maar als ik het nieuwsberichtje lees, denk ik van niet. Ik vermoed dat zijn buurvrouw hem eenvoudig pislink maakte. Zo kwaad dat hij aan niets anders kon denken dan zijn blaas op haar deurmat te legen, als daad van ultieme vernedering. Geoffrey was legendarisch. Die Helmondse buurman is, denk ik, gewoon een zeikerd.

Karin Amatmoekrim

Schrijfster Karin Amatmoekrim vervangt de komende weken Aaf, die op vakantie is.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

In haar column ‘Hij doopte de winkel daarmee voor altijd om tot Rodrolfo’s’ (28 juli, pagina 2) stelt Karin Amatmoekrim over Geoffrey Griffith: ‘Misschien zit hij in de gevangenis, of een inrichting, of trekt hij als moderne hofnar van het Ghanese koningshuis door Afrika – alles is mogelijk’. Alle drie de opties zijn onjuist, laat Griffith weten. Hij heeft met drie vrienden een skateboardbedrijfje.