Geen bezoekplicht fonds

Hoewel de Raad van State een subsidiebesluit van het podiumfonds NFPK heeft vernietigd, reageert het fonds verheugd.

Het podiumfonds NFPK is blij met de uitspraak van de Raad van State, die vorige week het fondsbesluit vernietigde om toneelgroep Nomade van regisseur Ab Gietelink geen vierjarige subsidie te geven. Het fonds had sinds 2004 geen toneelstukken van Gietelink gezien, en baseerde zijn negatieve oordeel over die stukken op ouder werk, en van horen zeggen.

Volgens fondswoordvoerder Bob van ’t Klooster bekrachtigt het vonnis van de Raad van State echter het recht van subsidiegevers om artistiek te oordelen over theater- en muziekgroepen die ze niet hebben gezien of gehoord, als dat maar voldoende is gegrond op andere zaken, zoals een beleidsplan en de subsidieaanvraag. Dat zou in Gietelinks geval onvoldoende zijn gebeurd, en daarom moet het fonds opnieuw over zijn aanvraag oordelen. Volgens het NFPK is dat echter een enkel bedrijfsongeval, niet kenmerkend voor de algemene procedure: „Idealiter ziet en hoort het fonds alles, maar dat is bij nieuwe aanvragers, zoals Gietelink, niet altijd mogelijk.”

De Raad van State schrijft: „Er bestaat dan ook geen grond voor het oordeel dat aanvragers het recht hebben dat hun voorstellingen worden gezien door leden van de adviescommissie, voordat op hun aanvraag wordt beslist.”

Ab Gietelink is verbaasd over deze uitleg van het vonnis: „Het fonds moet niet alleen bezig zijn met alles juridisch dichtspijkeren, het moet ook acceptabel blijven, voor de kunstwereld en de politiek. Dit vonnis is eenduidig vernietigend. Voor het eerst is er een norm gesteld, de rest is glibberig. Goed, de Raad van State heeft inderdaad gezegd: alleen het feit dat het fonds geen voorstellingen van Nomade heeft gezien, is geen reden voor vernietiging. Maar de Raad van State heeft ook gezegd: het fonds moet al zijn uitspraken veel beter onderbouwen. Ik ga ervan uit dat fondsdirecteur George Lawson, een ervaren en wijs bestuurder, gewoon zijn financiële conclusies trekt. Lawson heeft in een eerder gesprek toegezegd: ‘als jij wint, gaan we wat regelen’.”

Lawson ontkent dat hij dit heeft gezegd.

Het fonds NFPK nam vorig jaar het uitdelen van de vierjarige podiumsubsidies deels over van het ministerie van OCW. Op de harde keuzes van het fonds kwam veel kritiek. Eenenveertig muziek- en theatergroepen dienden een bezwaarschrift in omdat hun subsidieaanvraag niet werd gehonoreerd, of omdat ze vonden dat ze te weinig geld kregen. Twee van de bezwaarmakers, Nomade en Dance Works, werden deels in het gelijk gesteld. Twee andere, het Asko/Schönberg Ensemble en het Ives Ensemble, kregen alsnog meer geld. Naast Nomade lopen er nog acht andere zaken tegen het fonds, onder meer van De Theatercompagnie van Theu Boermans.