Extra windparken in Noordzee bij Wadden

DEN HAAG. Er komen mogelijk nog drie extra windmolenparken in de Noordzee. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) gaf gisteren het groene licht voor de parken op 56 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, aan de zeegrens met Duitsland. De vergunningen zijn verleend aan drie Duitse bedrijven die ook al in het Duitse deel van de Noordzee actief zijn. De nieuwe windmolens zullen - als ze er komen - niet met het blote oog te zien vanaf de Waddeneilanden. Eerder dit jaar keurde Huizinga de ontwerpvergunningen voor zes andere parken goed. Het totale vermogen van de negen afgegeven vergunningen komt op ruim 2.800 megawatt, maar hoeveel van de plannen wordt gerealiseerd, is nog onbekend. Het kabinet heeft voor 950 megawatt aan subsidies klaarliggen. Uiterlijk april 2010 wordt duidelijk welke bedrijven subsidie krijgen.